latinica  ћирилица
19/08/2016 |  09:17 | Autor: RTS

Beč: Zeleni krovovi umjesto klima-uređaja

Građani koji žive u centru Beča bore se protiv ljetnih vrućina sadnjom zelenila na krovovima zgrada i kuća, a vlasti im obezbjeđuju i materijalnu podršku
Beč: Zeleni krovovi umjesto klima-uređaja (Foto: keyword-suggestions.com) -
Beč: Zeleni krovovi umjesto klima-uređaja (Foto: keyword-suggestions.com)

Biljke na krovovima i pročeljima zgrada tokom velikih vrućina ispuštaju vodu koja hladi vazduh, čime zgradu i stanare štite od vrućine i ultraljubičastog zračenja. 

Vlasnici objekata koji se odluče za takav ʼklima-uređajʼ dobijaju od gradskih vlasti subvenciju od 2.200 evra.

Zbog ugrijanog asfalta, betona i usijanih krovova, temperatura u austrijskoj prestonici u ljetnim mjesecima zna da bude i 12 stepeni viša od temperature u ruralnim sredinama jer dolazi do efekta takozvanog toplotnog ostrva.

Gradske vlasti se protiv toga bore stimulišući „ozelenjavanje" zgrada i upotpunjavanje gradskih javnih površina sadržajima pod vodom i zelenilom. Tako, u okrugu Donauštat, na 240 hektara površine, nastaje ogroman park u kome će građani moći da provode slobodno vrijeme; u naselju Zeštat Aspern gradiće se tri parka, a uz sve ulice posadiće se drveće.

„Zelene fasade" u centru grada i krovovi s biljkama ljeti imaju efekat prirodnih klima-uređaja, dok zimi djeluju kao svojevrsna izolacija i smanjuju troškove grijanja, kažu austrijski stručnjaci koji zagovaraju takva rješenja.

„Beč je jedan od prvih evropskih gradova u kome se proučava fenomen toplotnih ostrva; djelujemo protiv te pojave, razvijamo konkretne mjere i postupno ih uvodimo u praksu", rekla je Uli Sima, koja je u Gradskom vijeću zadužena za pitanja životne sredine.