latinica  ћирилица
18/08/2016 |  18:47 ⇒ 19:32 | Autor: RTS

Tigar odbranio svog krotitelja od leoparda (VIDEO)

Video-snimak iz rezervata za velike mačke "Blek jaguar vajt tajger" u Meksiku proširio se internetom i dospio i do svjetskih medija.
Tigar odbranio svog krotitelja od leoparda - Foto: Screenshot/YouTube
Tigar odbranio svog krotitelja od leopardaFoto: Screenshot/YouTube

Krotitelj divljih mačaka i vlasnik rezervata Edvardo Serio vrijeme je provodio prilično uobičajeno – mazeći se s lavicom koja se izvrnula na leđa.

Kada mačka izloži trbuh i dozvoli da je na tom mjestu mazite, time pokazuje potpunu opuštenost i povjerenje u osobu jer im je taj dio tijela najranjiviji, prenosi Hafington post.

Dok se Serio mazi s lavicom, u pozadini je tigar Aztlan, a još dalje ženka leoparda, Darma. Obje mačke djeluju kao da su pronašle neki vid zabave, međutim, u jednom trenutku Darma se diže, istražuje teren i potom se daje u trk. Čini se kao da je krenula da trči prema Edvardu, kada se na nju odjednom baca tigar Aztlan.

Video-snimak napravljen 2015. godine tek je sad postao popularan nakon što ga je korisnik podijelio na društvenoj mreži Redit.

Mnogi su ostali šokirani prizorom misleći da je leopard krenuo u napad na krotitelja, a tigar ga je herojski spasao. Međutim, isto je tako moguće da je leopard krenuo u igru, što je tigar definitivno prihvatio. Teško je povjerovati da je tigar predvidio namjeru leoparda da skoči upravo na Edvarda, a onda ga i spasao.

Organizacija za zaštitu divljih mačaka "Blek jaguar vajt tajger" na Instagramu ima više od pet miliona pratilaca, a na Fejsbuku gotovo dva miliona.

Inače, koliko god imaju obožavaoca, toliko ima i onih koji osporavaju dobre namjere rezervata, a vlasnika, Serija, optužuju za zlostavljanje divljih životinja, ilegalan uzgoj i preprodaju.