latinica  ћирилица
16/08/2016 |  20:50 | Autor: vecernjenovosti

Žene češće pate od nesanice

Pripadnice ljepšeg pola češće pate od nesanice, pokazuju podaci izvještaja Američkog sektora za zdravlje.
Nesanica (foto:narodnilijek.com) -
Nesanica (foto:narodnilijek.com)

Stručnjaci objašnjavaju da, osim što na insomniju utiču bolest, stres, depresivna raspoloženja i težak posao, postoji još razloga zbog kojih su joj dame sklonije.

Hormoni

Žene i muškarci imaju različite nivoe estrogena i progesterona, koji kod pripadnica ljepšeg pola dodatno variraju tokom menstrualnog ciklusa. Ljekari vjeruju da ove hormonalne izmjene utiču na spavanje. Krvarenje, grčevi, osjetljivost grudi i promjene u raspoloženju čine da žene teže tonu u san.

Drugo stanje

Za vrijeme trudnoće one često loše spavaju zbog fizičke neudobnosti ili povećane potrebe za mokrenjem koja ometa san. Kod nekih se javlja i sindrom nemirnih nogu zbog hormonalnih promjena i nižeg nivoa gvožđa, pa žene sve vrijeme nesvjesno pomjeraju donje ekstremitete.

Beba

Kada se dijete rodi, gotovo je sa spavanjem dok ne poraste. Čak i kada mališani uhvate normalan ritam sna, majke se i dalje bude. Imaju majčinske uši, ne spavaju više duboko jer su naučile da odgovaraju na plač ili poziv djeteta.

Menopauza

Noćna znojenja, promjene raspoloženja i blage depresije tokom menopauze mogu da učine noći vrlo neprijatnim za žene. Umjesto da se odmore, još im je teže kada padne mrak.