latinica  ћирилица
15/08/2016 |  12:12 | Autor: B92

Sposobnost čovjeka da se razmnožava rapidno opada

Kapacitet za reprodukciju muškaraca i žena starijih od 30 godina doživio je "rapidan pad" u posljednjim decenijama zbog promjena životnih navika, ali i promjena u životnoj sredini, navode eksperti za fertilitet iz Indije.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Naučnici iz jedne od najmnogoljudnijih nacija na svijetu kažu da je do prije samo dvije decenije većina žene starijih od 30 godina moglo da bez problema zatrudni, a da je "u velikom broju čak i za mlađe jedina šansa vještačka oplodnja".

Za razliku od muškaraca, koji tokom života svakodnevno proizvode spermatozoide, žene se rađaju sa konačnim brojem jajnih ćelija, čiji broj sa početnih milion do dva do dvadesetih godina života opadne na 100-200 hiljada.

Njihov broj nije presudan za fertilitet, ali zato jeste kvalitet, koji zbog modernog načina života opada.

"Najveći kvalitet jajnih ćelija je u ranim i srednjim dvadesetim godinama života. Začeće poslije tridesete postaje sve teže zbog načina na koji ljudi žive danas. Sjede mnogo, ne kreću se, konzumiraju se alkohol, cigarete i kafa u velikim količinama", kaže Majuri Asudani, šef odjeljenja za veštačku oplodnju u Nagpuru.

Takođe, on navodi da je menopauza sve ranija kod žena.

"Šanse za pobačaj su uvećane kod žena u tridesetim godinama života, a primjećujemo i veći broj genetskih problema. Sada žene u četrdesetim sve rjeđe iznesu zdravu trudnoću, a šanse za prirodno začeće deceniju kasnije su praktično nikakve. Promjene u životnim navikama su pomjerile i menopauzu, u koju žene ulaze mnogo ranije, često u ranim četrdesetim", navode indijski eksperti.

Prema podacima istraživanja rađenog na Univerzitetu u Londonu najmanje jedna od osam žena i jedan od deset muškaraca u Britaniji imaju problem sa plodnošću, ali polovina njih nikada nije zatražila medicinsku pomoć.

"Kvalitet sperme takođe opada iz decenije u deceniju. Sada primjećujemo pad i kvantiteta i kvaliteta, a to je takođe povezano sa životnim navikama, zbog raznih otrova u okruženju, ali i alkohola i cigareta", navode indijski ljekari.