latinica  ћирилица
14/08/2016 |  18:44 | Autor: Večernje novosti

Ruski naučnici otkrili novu vrstu dinosaurusa

Naučnici iz Tomska proučili su ostatke ogromne životinje pronađene u Kemerovskom regionu i zaključili da njene kosti pripadaju do sada nepoznatoj vrsti dinosaurusa.
Dinosaurus - Foto: ilustracija
DinosaurusFoto: ilustracija

Paleontolog Sergej Leščinski govorio je za Sputnjik o karakteristikama po kojima se ovaj reptil razlikuje od drugih predstavnika.

- Specifične strukturne osobine ovog dinosaurusa ga čine drugačijim od njegovih rođaka - navodi se u zvaničnom saopštenju.

- Ne možemo da kažemo da je ovaj reptil bio, na primjer, snažniji od drugih, jer to za sada ne znamo - rekao je Leščinski, direktor Laboratorije za mezozoičke i kenozoičke kontinentalne ekosisteme na Tomskom državnom univerzitetu.

Naučnici su identifikovali ostatke koji pripadaju četvoronožnom biljojedu, titanosauru. Otkriveno je da dio pršljenova ima zvijezdast oblik i naginje ka centru. Takođe ne postoji veza između pršljenova u nervnom luku. Prema saopštenju Tomskog državnog univerziteta, do sada nisu pronađeni drevni gmizavci sa takvom strukturom skeleta.

​- Dinosaurusovo tijelo je bilo u obliku bureta, imao je malu glavu i veoma dug vrat i rep - rekao je Leščinski.

Titanosaurus koji je živio na Zemlji tokom ranog perioda krede, prije oko sto miliona godina, bio je dug 20 metara i težak oko 50 tona.

Ovi jedinstveni nalazi paleontolozi su otkrili u periodu između 1995. i 2011. u blizini sela Šestakovo u Kemerovskom regionu. S obzirom da su fragmenti sačuvani u blokovima pješčara, bilo je potrebno nekoliko godina da se oslobode iz ovih stijena.

- Pošto je ovo jedini pronađeni primjerak, teško je precizno definisati čitavo stanište ove vrste. Možemo sa preciznošću da kažemo da je ovaj reptil živio na jugu savremenog Zapadnog Sibira i moguće na teritoriji blizu Mongolije - istakao je Leščinski.

Naučnici Tomskog univerziteta trenutno završavaju opis svojih nalaza i sastavljaju kosti dinosaurusa. Nova vrsta uskoro će dobiti latinski naziv.