latinica  ћирилица
14/08/2016 |  16:22 | Autor: vecernjenovosti

Noge bole i otiču od vrućine

Kada su velike vrućine, nedovoljan unos tečnosti može da dovede do dehidriranosti organizma, a to do zgrušavanja krvi, što za one s proširenim venama donosi ozbiljne komplikacije kao što su tromboza i upala površnih vena, pa čak i tromboza dubokih vena.
Opuštanje (Foto: Thinkstock) -
Opuštanje (Foto: Thinkstock)

Ako se tome doda i dugotrajno stajanje u mjestu ili sjedenje, slabija fizička aktivnost i gojaznost, problemi mogu da budu još izraženiji.

Doktor Marko Dragaš, vaskularni hirurg iz Kliničkog centra Srbije objašnjava zašto su tegobe s proširenim venama ljeti intenzivnije:

- Tokom ljetnjih mjeseci, kada je u dužem periodu temperatura visoka, dolazi do širenja svih krvnih sudova, a posebno površinskih vena. Ove promjene najčešće se javljaju na potkoljenicama.

Kako se tegobe manifestuju?

- U početnim stadijumima hronične venske insuficijencije pacijenti mogu da imaju samo osjećaj težine, napetosti ili povremenih grčeva u listovima, što je najizraženije u večernjim časovima, poslije dana provedenog na nogama. U kasnijim stadijumima venskog oboljenja pojavljuju se izražene proširene vene na potkoljenicama i natkoljenicama, a može da se javi i umjereno oticanje nogu. U ovom stadijumu bolest se može zakomplikovati i upalom neke od proširenih površinskih vena, što se manifestuje toplotom, crvenilom i bolom nad upaljenom venom i što zahtijeva konsultaciju s ljekarom. Ukoliko se hronična venska insuficijencija ne liječi, u krajnjem stadijumu, poslije više godina ili decenija, može doći do razvoja venskih ulkusa, koji predstavljaju ozbiljan medicinski problem - kaže dr Dragaš.

Da li je operacija trajno rješenje?

- Poslije operacije, vene se zaista veoma rijetko mogu ponovo javiti zbog proširenja novih vena i kapilara koji u trenutku operacije nisu bili oboljeli. Međutim, u ovim slučajevima problem i tegobe su obično znatno manjeg intenziteta nego prije operacije - ističe dr Dragaš.

Da li su stalno otečene noge, bez drugih simptoma, znak problema s venama?

- Stalni otoci nogu rijeđe mogu biti posljedica oboljenja vena, ali mogu da ukazuju i na neke druge probleme koji nemaju veze sa cirkulacijom u nogama, kao što su neka reumatska, srčana ili bubrežna oboljenja - kaže dr Dragaš.

Da li je opasnije zapaljenje unutrašnjih ili spoljašnjih vena?

- Kod površinskih proširenih vena može da se javi tzv. tromboflebitis, odnosno stvaranje ugruška krvi oko koga se naknadno razvija zapaljenje u samom zidu vene i okolini. Bol je tada stalan, dosta jak, s crvenilom i povišenom lokalnom temperaturom. Ukoliko se proširi na duboke vene, nastaje velika opasnost, jer bolesnik s trombozom u dubokim venama može da dobije plućnu emboliju, a to stanje je opasno po život - kaže dr Dragaš.

Mogu li proširene vene da izazovu i moždani ili srčani udar?

- Proširene vene nogu nemaju veze sa moždanim i srčanim udarom. Uzročnici ovih stanja su drugačije prirode - ističe doktor.

Kada se započinje s liječenjem?

- Liječenje počinje čim se bolest dijagnostikuje. U početnim stadijumima daju se savjeti pacijentima - da izbjegavaju dugo stajanje u mjestu, da što češće aktiviraju mišiće nogu, a često se propisuju i posebne elastične čarape koje, kada se redovno nose, sprečavaju progresiju venske bolesti. Promjena životnih navika, kompresivne čarape, gelovi i kreme za njegu kože, određeni lijekovi, kao i različite vrste hirurških i interventnih procedura, po potrebi se mogu koristiti u liječenju ovog veoma čestog oboljenja.