latinica  ћирилица
09/08/2016 |  08:22 ⇒ 08:25 | Autor: Večernje novosti

Aminokiselina oštećuje krvne sudove

Povećan nivo homocisteina u krvi ugrožava zdravlje. Povišen nivo može se smanjiti redovnim uzimanjem cinka, vitamina B6, B12 i folne kiseline.
Ispitivanja (Foto: Shutterstock) -
Ispitivanja (Foto: Shutterstock)

Holesterol više nije dežurni krivac za zakrčavanje krvnih sudova i infarkte srca i mozga, jer tu ulogu, prema jednoj struji u medicini, postepeno ali sve više preuzima homocistein. Povišena vrijednosti ove aminokiseline u krvi predstavlja jednan od najopasnijih neprijatelja koji ugrožavaju zdravlje.

Homocistein učestvuje u izgradnji tkiva u našem organizmu, i proizvod je druge aminokiseline metionina koja se nalazi u mesu, mlijeku i jajima. Do povećanja njegovog nivoa u krvi dolazi zbog nedostatka vitamina B6, B12 i folne kiseline u organizmu. Porast njegovih vrijednosti može da izazove i često uzimanje alkohola, koje dovodi do toga da ga organizam loše metaboliše pa njegovo prisustvo u krvi i urinu prelazi normalne granice.

Velika vrijednost homocisteina u krvi ne manifestuje se nikakvim simpotima, pa se njegovo prisusto obično ne otkrije na vrijeme. On utiče na zidove krvnih sudova stvarajući masne naslage koje pogoršavaju njihov rad. Ovo dovodi do povećanja rizika od pojave ateroskleroze, a kao posljedica ovog stanja dolazi do moždanog i srčanog udara.

Analize ove aminokiseline pokazale su da što je njegov nivo veći karotidne arterije postaju uže. Homocistein je, takođe, smatraju ljekari jedan od glavnih krivaca za nastanak venske tromboze i plućne embolije, a osim toga pokazalo se i da osobe koje boluju od Alchajmerove bolesti imaju veće vrijednosti od uobičajenih.

Povišeni nivo homocisteina u krvi može se smanjiti redovnim uzimanjem cinka, vitamina B6, B12 i folne kiseline. S obzirom na to da on nastaje iz metionina savjetuje se umjereno konzumiranje naminirnica koje sadrže metionin kao što su mlijeko, meso i jaja. U borbi protiv visokih vrijednosti homocisteina u krvi, mogu da pomognu i bijeli luk, brokoli, leblebije, sočivo, riža, orašasti plodovi, mahunarke i što češće uzimanje voća.