latinica  ћирилица
05/08/2016 |  19:41 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Ruski solarni dron prošao težak test, letio 50 sati (VIDEO)

Prototip ruskog atmosferskog solarnog drona za kontrolisanje telekomunikacionih prenosa uspješno je prošao test leta od 50 sati. Dizajneri sada pripremaju tri puta veću verziju, čije je testiranje planirano za septembar.
Ruski solarni dron prošao težak test - Foto: Screenshot/YouTube
Ruski solarni dron prošao težak testFoto: Screenshot/YouTube

Solarni dron „Sova“, nastao u saradnji kompanija "Tyber" i "The Advanced Research Foundation", ima raspon krila devet metera a težak je samo 12 kilograma, prenosi RT.

Leteća krila (fiksna krila bez repa ili vidljivog trupa) bespilotne letjelice, prekrivena solarnim pločama i vođena sa tri propelera, popela su dron na devet kilometara nadmorske visine, koji je u vazduhu uspješno ostao više od dva dana.

„Sovin“ elastični trup može da podnese turbulencije i nalete vjetra zbog mogućnosti savijanja i vraćanja u prvobitan oblik. Dron ima akumulatore za čuvanje energije kako bi nastavljao let po mraku, kao i kamere, visinometar, predajnik, prijemnik i ostale senzore koji omogućavaju operateru da prati i usmjerava let.

„Testovi su u potpunosti dokazali efikasnost naših tehničkih ideja“, navodi zamjenik generalnog direktora ARF, Igor Denisov, dodajući da su testovi drugog prototipa, sa rasponom krila od 28 metara, planirani za septembar.

Drugi prototip bi trebalo da bude u stanju da dostigne visinu od 20 km.

Cilj projekta „Sova“ je razvijanje porodice dronova sa superdugom izdržljivošću, koji bi letjeli širom Rusije, pa čak i u teškim uslovima iznad Arktičkog kruga.

Izvor: RTS, RT