latinica  ћирилица
29/07/2016 |  15:33 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Cvijanović: Bespotrebno zaustavljen aranžman sa MMF-om

Premijerka Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da su predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i federalni premijer Fadil Novalić bespotrebno zaustavili aranžman BiH sa MMF-om, naglašavajući da sada postoji jedna ofanziva da se stvari dovedu u redu i da oni potpišu ovaj dokument, a da se razgovori o mehanizmu koordinacije nastave.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

"Nema uslovljavanja, pismo namjere je ispregovarano. Ljudi iz MMF-a su došli na konačne pregovore iz Vašingtona u Sarajevo i nakon više sati uspjeli smo da ispregovaramo najbolje uslove, koje je iko dobio u regionu. Pismo je usvojio i Fiskalni savjet BiH, u kojem sjede i dvojica ljudi, koji su odbili da potpišu ono što su ispregovarali i usvojili. Mehanizam koordinacije nema baš nikakve veze sa tim, jer još traju razgovori i pregovori", rekla je predsjednica Vlade Srpske.

Cvijanovićeva je istakla da je pismo namjere za Republiku Srpsku završena stvar, upozorivši da ukoliko ono ne bude potpisano u formatu u kojem je ispregovarano i usvojeno na Fiskalnom savjetu i poslato u MMF, sve pada u vodu.

"Vrijeme i prvobitni rokovi su iscurili. Ima još vremena da se to desi u nekom narednom periodu. Kada prođe i taj rok, možemo se pozdraviti sa tekstom koji smo ispregovarali. Onda idemo ispočetka, da bismo imali taj aranžman sa MMF-om u januaru", rekla je Cvijanovićeva.

Upitala je ko će moći, ukoliko to propadne, da mobiliše dovoljno političke volje da se ispregovara novi aranžman, naglašavajući da "nje za tim stolom neće biti".

"Јa izražavam ozbiljnu sumnju da ukoliko se to ne desi u narednih nekoliko dana i ispoštuje taj jesenji rok, da ćemo uopšte imati pismo namjere. Ko će mene natjerati da pričam o novom pismu namjere, koje će imati druge uslove i da ne znam da neko neće potpisati to što je sa mnom dogovorio. Ili smo partneri ili se ne poznajemo", istakla je Cvijanovićeva.

Neopravdan zahtjev "HES Vrbas"

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je neopravdan zahtjev preduzeća "HES Vrbas" za arbitražom sa BiH "teškom" oko 106 miliona KM.Ona je novinarima u Banjaluci rekla da nije stvar koliko neko traži, već da se arbitražom ili putem suda vidi ko na šta ima pravo kada je u pitanju "HES Vrbas".

"Sigurna sam da će se tu pokazati da ne postoji opravdanost u jednom takvom zahtjevu i iznosu, moramo vidjeti ko je taj ko je bio privredni subjekat koji se sada pojavljuje sa takvim potraživanjim, s obzirom na to da znamo da je u jednom periodu to bilo `mrtvo` preduzeće, sa nekoliko radnika, koje je blokirala Poreska uprava Republike Srpske", pojasnila je premijer Srpske.

Ona je rekla da slučaj treba prepustiti arbitraži i nadležnim organima.

Slovenačka firma "Viadukt" iz Portoroža, koja je većinski vlasnik preduzeća "HES Vrbas", koje je trebalo da gradi dvije hidroelektrane na Vrbasu, najavila je da će pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingotnu pokrenuti zahtjev za arbitražu sa BiH "tešku" oko 106 miliona KM.

Sitni grantovi biće isplaćeni

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će Vlada sitne grantovi za određene projekte po ministarstvima koji su preostali isplatiti do kraja godine.
Ona je novinarima u Banjaluci rekla da su neka ministarstva već krenula sa isplatama.

"Podrška određenim projektima isplaćivaće se na sasvim drugačiji način od slijedeće budžetske godine. Bilo je potrebno da se isplata zaustavi na mjesec i po dana da vidimo čime se raspolaže, da li ima preklapanja određenih projekata, davanja, grantova i slično", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da je određena radna grupa Vlade koja će u novembru definisati novi način prijavljivanja za dobijanje grantova, da bi se izjednačile prakse u svim ministarstvima.

"Prakse nisu ujednačene i to se mora dovesti na neki drugi nivo. Nema tu ni nekih posebnih davanja, to su sitne pomoći i projekti koji uživaju podršku Vlade i samo su privremeno bili zaustavljeni", dodala je premijer Srpske.

Vlada Srpske nema potrebu da nekoga favorizuje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da je Vlada Srpske dala svoje mišljenje o ideji da se sastavlja novo kordinaciono tijelo za borbu protiv terorizma, ističući da Vlada nema nikakvu potrebu da nekoga favorizuje, te da se drži Ustava i zakona.Cvijanovićeva je istakla da Vlada Republike Srpske neće ni na koji način da ulazi u "očito postojeći obračun, možda i rat koji postoji na nivou BiH između različitih institucija u kojima nastoje nešto oduzeti jedni drugima".

"Nas to ne interesuje, kao ni nivo BiH, ni njihovi međusobni odnosi. Nećemo da budemo uvučeni u tu priču", rekla je Cvijanovićeva povodom tvrdnji člana Predsjedništva SDS-a Aleksandre Pandurević da Vlada na čelu korodinacionog tijela za borbu protiv terorizma, kojim bi trebalo da rukovodi ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, favorizuje glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića.

Ona je ocijenila da Pandurevićeva baš ništa ne zna o radu Vlade.

Premijer Srpske je rekla da Vlada Republike Srpske zna koja je njena uloga kada je riječ o borbi protiv terorizma.

"Želimo da učestvujemo sa demokratskim, civilizovanim svijetom u svakom obliku borbe protiv takvog zla i mi moramo da jačamo svoje resurse i svoje službe. Mi smo za saradnju sa svakim, ali se ovdje postavlja pitanje čemu služi određena saradnja", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da Vlada zna koja je njena uloga, kakav je njen stav prema sve i jednom dokumentu koji je razmatran na nivou BiH i dala je svoje mišljenje o ideji da se sastavlja novo kordinaciono tijelo za borbu protiv terorizma.

"Kakvi su odnosi u Sarajevu, da li se svađaju među institiucijama, da li neko pokušava da sebi da neku veću vidljivost, uopšte nas ne interesuje i nećemo da učestvujemo u takvim stvarima", dodala je Cvijanovićeva.

Izvor: RTRS/SRNA