latinica  ћирилица
29/07/2016 |  14:54 | Autor: TANЈUG

"Špigl": Tri američka "jastreba" koji žele sukob sa Rusijom

Hakovani mejlovi američkih vojnih i obavještajnih zvaničnika otkrili su aktivnosti trojice "jastrebova" koji žele sukob sa Rusijom.
SAD - Rusija (foto: Thinkstock) -
SAD - Rusija (foto: Thinkstock)

"Blic" prenosi pisanje njemačkog magazina "Špigl" o generalu Filipu Bridlavu koji je po svaku cijenu vršio pritisak na Bijelu kuću da učestvuje u konfliktu između Ukrajine i Rusije.

Navodi se da je bivši vrhovni komandant NATO u Evropi sa sumnjivim saradnicima radio na tome da osigura dostavu oružja Ukrajini, otkrivaju njegovi nedavno objavljeni privatni mejlovi.

Većina od 1.096 mejlova sa njegovog hakovanog naloga nastali su nakon što je Rusija 2014. pripojila Krim svojoj teritoriji.

Bridlav je slao mejlove brojnim sadašnjim i bivšim zvaničnicima u kojima je tražio savjet kako da ubijedi predsjednika Baraka Obamu da se “više uključi“ u konflikt, misleći pod time da pošalje oružje Ukrajincima. Razgovarao je i sa Kolinom Pauelom, nekadašnjim državnim sekretarom.

Iz mejlova se vidi i da je Bridlavu informacije iz Ukrajine dostavljala mreža čija je centralna figura Filip Karber, predsjednik fondacije "Potomak".

Navodi se da je Bridlav preuveličao rusku aktivnost u Donjecku kako bi uvjerio SAD u neophodnost angažovanja.

Bridlav se obraćao i svom prethodniku, komandantu NATO u vrijeme bombardovanja Јugoslavije 1999. Vesliju Klarku, pomoćnici sekretara države za evropska i evroazijska pitanja Viktoriji Nuland i ambasadoru SAD u Ukrajini DŽefriju Pjatu.

Klark je u nekim porukama preporučio Bridlavu da unajmi neke PR kompanije za širenje propagande o Ukrajini u SAD i Evropi.

Najviše kontakta je Bridlav imao sa Karberom, čija je fondacija pomogla zemljama istočne Evrope da postanu dio NATO.

Karber mu je rekao da je našao način da dostavi oružje Ukrajini, a da SAD ne budu direktno umiješane. Taj plan je propao, ali Karber je iznova i iznova javljao Bridlavu kako je situacija u Ukrajini kritična.

Zajedno sa Klarkom i Karberom, Bridlav je slao izvještaje o strašnom ratu koji bukti na istoku Ukrajine i upozoravali su na moguće posljedice.

Navodi se da njihove izvještaje, međutim, nije potvrdila njemačka obavještajna agencija BND i kancelarka Angela Merkel je pokušavala da nađe mirno rješenje za kraj sukoba u Ukrajini. U prepiskama Bridlava, Nulandove, Klarka govorilo se i o zabrinutosti zbog njemačkog stava.

Klark, Karber i Bridlav su počeli da pišu "crne scenarije" u slučaju da Zapad napusti Ukrajinu. Između ostalog, govorili su o tome kako bi Bugarska mogla da bude sljedeća meta Rusije, a i Kina bi mogla da iskoristi slabost NATO i proširi svoj uticaj na Pacifiku.

Navodi se da je Karber nekada važio za jednog od najboljih obavještajaca 1980-ih godina. Međutim, imao je dosta pogrešnih procjena. Između ostalog, upozoravao je na napad ŠSR-a, na osnovu dokumenata koje je pogrešno preveo.

Tokom krize u Ukrajini poslao je senatoru DŽejmsu Inhofu sliku koja navodno pokazuje ruske jedinice u Ukrajini. Kasnije je međutim, utvrđeno da su to fotografije iz Gruzije 2008. godine.

U jednom trenutku je čak rekao Bridlavu da proruske snage imaju i nuklearno oružje. Ipak i nakon što su se mnoge njegove tvrdnje ispostavile kao netačne, Bridlav je nastavio da mu vjeruje, piše "Špigl", a prenosi "Blic".