latinica  ћирилица
29/07/2016 |  14:36 | Autor: SRNA

Na Horgošu migranti prekinuli štrajk glađu

Oko 60 migranata koji na Horgošu traže da ih Mađarska pusti na svoju teritoriju prekinuli su štrajk glađu i sada će biti prebačeni u prihvatne centre u Srbiji.Štrajk je prekinut nakon pregovora sa predstavnikom srpskog Komesarijata za izbjeglice Nikolom Popovim, sa kojim je dogovoreno da prekinu štrajk i pređu u neki od prihvatnih centara.
Protest izbjeglica na Horgošu 2 - Foto: TANЈUG
Protest izbjeglica na Horgošu 2Foto: TANЈUG

Ovi migranti i dalje su razočarani zbog toga što Mađarska neće da ih pusti na svoju teritoriju, pa su u blizini srpsko-mađarske granice na Horgošu i dalje izloženi transparenti "Rođeni smo slobodni", "Dosta je rata", "Poštujte naša prava", prenose beogradski mediji.

Trenutno se na listi za čekanje na mađarski azil nalazi oko 60 osoba, a toj grupi migranata je ponuđeno da zahtjev za azil u Mađarskoj predaju iz prihvatnih centara u Srbiji, ili da zatraže azil u Srbiji.

Grupa od oko 300 migranata krenula je prije sedam dana iz Beograda pješice na mađarsku granicu, ali su stigli do Sremskih Karlovaca, gdje su zbog iscrpljenosti nastavili vozom do Subotice.

Dio te grupe štrajkovao je glađu na Horgošu.

Grupu migranata koji su štrajkovali glađu uglavnom čine muškarci iz Avganistana i Pakistana, koji, inače, teško dobijaju azil u Evropskoj uniji.

Ukoliko ne budu dobili azil u EU ili Srbiji, biće vraćeni u zemlju porijekla.