latinica  ћирилица
29/07/2016 |  13:45 | Autor: SRNA

Stefanović: Migracioni talasi i u narednim godinama

Migracioni talas prema zemljama zapadne Evrope biće nastavljen ne samo ove nego i narednih godina, jer je to globalni trend koji ne smije da bude zanemaren, izjavio je Srni ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.
Nebojša Stefanović - Foto: TANЈUG
Nebojša StefanovićFoto: TANЈUG

"Uspeli smo da u prethodnih desetak dana smanjimo broj ilegalnih prelazaka granice i to je jedna od mera koju preduzimamo", rekao je danas Stefanović u Banjaluci.

Stefanović je rekao da je problem šta raditi sa ljudima, koji su prvenstveno ekonomski migranti, te da će to biti izazov na koji Evropa treba dati odgovor.

On je istakao da taj problem ne zavisi ni od Srbije, niti od bilo koje zemlje na zapadnobalkanskoj ruti, kao i da taj problem već duže vrijeme nema adekvatan odgovor u Evropi, a na šta je Srbija upozoravala.

"Mnogo je lakše u letnjim mesecima, ali imamo problem pošto nailazi zima i hladnije vreme i pitanje je kako ćemo se mi, ne kao Srbi, već mi kao Evropa da nosimo sa tim problemom", istakao je Stefanović.

On je podsjetio da veliki broj migranata nemaju mogućnost da u Evropi zatraže azil, jer ne dolaze iz ratom zahvaćenih područja.

Prema njegovim rječima, takva lica uglavnom dolaze sa područja Pakistana i Avganistana i u više od 80 odsto slučajeva to su mladi ljudi koji bježe iz ekonomskih razloga, što je povezano i sa bezbjednosnim aspektom koji se mora imati u vidu.

"Nadam se da ćemo uspeti na širem, globalnom nivou, sprečiti da ti ljudi, kao jedini način za opstanak, vide ilegalne prelaske granice i time ugrožavanje bezbednosti zemalja kroz koje prolaze", rekao je Stefanović.