latinica  ћирилица
29/07/2016 |  13:35 | Autor: SRNA

Bankari u Irskoj osuđeni na zatvorske kazne zbog sloma 2008. godine

Trojica visoko rangiranih bankara u Irskoj osuđeni su danas na zatvorske kazne u trajanju od dvije do tri i po godine zbog namjere da prevare investitore tokom krize bankarskog sistema 2008. godine.
Zatvor - Foto: RTRS
ZatvorFoto: RTRS

Građani su nezadovoljni činjenicom da do sada nije bilo presuda u vezi sa slomom koji je koštao poreske obveznike 64 milijarde evra, odnosno skoro četvrtinu godišnjeg ekonomskog proizvoda ove zemlje.

Prije osam godina dogodio se slom tržišta nekretnina, zbog čega je najveća državna banka morala da bude spasena novcem ostalih članica evrozone.

Bivši šef grupacije ILP Denis Kejsi osuđen je na dvije godine i devet mjeseci zatvora. Vili Mekatir, bivši finansijski direktor propale "Anglo ajriš banke" i DŽon Bouvi, bivši šef odjeljenja za kapitalna tržišta, dobili su po 42 mjeseca, odnosno 24 mjeseci zatvora.

Osuđeni bankari proglašeni su krivim za uspostavljanje cirkularne transakcije od 7,2 milijardi evra u periodu od marta do septembra 2008. godine da bi poboljšali prikazano finansijsko stanje "Anglo banke".

ILP je položila depozit preko vanbankarskog preduzeća uoči zaključivanja finansijske godine "Anglo banke", što je toj kompaniji omogućilo da prikaže novac kao depozite mušterija, a ne kao depozit druge banke. Depoziti običnih građana smatraju se sigurnijim.

Advokati odbrane tvrdili su tokom suđenja da je motivacija njihovih klijenata bila želja da ispoštuju sugestiju finansijske regulatorne službe o uzajamnom pomaganju irskih banaka u vrijeme pogoršanja finansijske krize.