latinica  ћирилица
29/07/2016 |  12:59 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Odluka o oslobađanju Glavaša neprihvatljiva za Srbe (VIDEO)

Nakon što je vrhovni sud Hrvatske ukinuo prvostepenu presudu Branimiru Glavašu u slučajevima "garaža" i "selotejp" i zatražio novo suđenje za ratne zločine nad Srbima iz Osijeka, stižu oštra reagovanja iz Srbije.

Odluka hrvatskog pravosuđa je neprihvatljiva, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je ambasador Srbije u Zagrebu odbio da primi protestnu notu Hrvatske zbog reagovanja Srbije na poništenje presude Stepincu.

Situacija za srpski narod u Hrvatskoj, ali i zapadno od Drine, sve je teža i komplikovanija, kaže premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Ističe da će pokušati razgovorom i dijalogom da riješi problem i stvari koje, priznaje, više ne može da razumije.

Mnogo je srpske krvi proliveno i u Drugom svjetskom ratu i u ratovima devedesetih, da bi se te činjenice nipodaštavale, da bi se srpske žrtve unižavale i to ne možemo nikome da dozvolimo, ističe Vučić.

"Gdje su vam zločinci iz Јasenovca, najgoreg mučilišta u drugom svjetskom ratu? Samo u jednoj zemlji su postojali dječiji  logori u Evropi ali mi zbog srpskog življa moramo da se ponašamo trezveni i mirni i tako ćemo da uradimo", zapitao je Vučić.

Oštra reagovanja na vijest o ukidanju presude Branimiru Glavašu i događaje u Hrvatskoj, upitili su i ministri Ivica Dačić i Aleksandar Vulin.

Јednoglasni u tvrdnji da je presuda sramota za Evropu, jer sve te presude i događaji vode ka rehabilitaciji fašističke, ustaške NDH.

"Sramota je za Evropu jer ovo je pitanje svjetskog karaktera. Za Nijemce je Hitler simbol zla, jedino u Hrvatskoj se fašistička tvorevina NDH, njen duhovnik Stepinac proglašavaju za heroje, mučenike i svece", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin istakao je da u Hrvatskoj ne može da prođe nijedan dan, a da se ne desi nešto ružno Srbima.

"Ne može da prođe nijedan jedini dan, a da ne dobijete vijest, koja će poniziti srpske žrtve i koja će još jednom dokazati da je politika ustaštva ponovo u zamahu i da se izgleda svaki zločinac nad Srbima i svaka mržnja prema Srbima, jednostavno - ne samo da se ne kažnjava, već se i podstiče", podvukao je Vulin.

Srpski zvaničnici ističu da se Srbima i Hrvatima ne sudi jednako. Za srpske žrtve nema ko da odgovara. Hrvatska, kao država, okreće glavu od stradanja i svojih državljanja, a oni se pitaju se do kada će Evropa tolerisati ovakvo ponašanje svoje članice.