latinica  ћирилица
29/07/2016 |  08:52 ⇒ 13:02 | Autor: SRNA

Zvizdić: Istovremeno rješavati deblokadu evropskog puta i MMF

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da deblokada evropskog puta i Pismo namjere Međunarodnom monetarnom fondu /MMF/ treba da budu riješeni paralelno i istovremeno.
Denis Zvizdić   (Foto:faktor.ba) -
Denis Zvizdić (Foto:faktor.ba)

Zvizdić je uvjeren da je moguće da do 5. ili 10. septembra BiH obavijesti nadležne institucije EU da su zadovoljeni svi uslovi i da se otvori jedno novo poglavlje između BiH i EU.

Navodeći da je novi sastanak Savjeta za opšte poslove EU 20. septembra, Zvizdić je podsjetio da BiH već sad ima riješena dva od tri pitanja - kredibilno sprovođenje Reformske agende i usvojen protokol o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Ostao je još samo mehanizam koordinacije i ne postoji nijedan razlog da i njega ne završimo u narednom periodu i da do 5. ili 10. septembra obavijestimo nadležne institucije EU da smo zadovoljili sve uslove", rekao je Zvizdić za "Dnevni avaz".

To bi, prema njegovim riječima, značilo pozitivno mišljenje, početak pripreme upitnika, koji bi BiH, vjerovatno, mogla dobiti krajem oktobra ili početkom novembra.