latinica  ћирилица
28/07/2016 |  19:37 ⇒ 19:44 | Autor: SRNA

Fizička neaktivnost košta svijet 67,5 milijardi dolara

Nedostatak fizičke ativnosti svjetsku ekonomiju godišnje košta 67,5 milijardi dolara, pokazala je međunarodna studija sprovedena na milion ljudi, koja je prezentovana u Londonu
Svjež vazduh  (Foto: ufitnesss.blogspot.com) -
Svjež vazduh (Foto: ufitnesss.blogspot.com)

Da bi se smanjiio utošak na liječenje bolesti i nadoknade usljed smanjene produktivnosti, potrebno je angažovati svoje mišiće tek samo jedan sat dnevno.

Previše sjedenja povezano je sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja, dijabetesom i kancerom, ali aktivnosti, kao što je brzo hodanje, umanjiće šansu za preranu smrt koja se dovodi u vezu sa dnevnim sjedenjem dužim od osam i više časova.

Procjenjuje se da takava vrsta neaktivnosti izaziva više od pet miliona smrtnih slučajeva godišnje - skoro isto koliko i pušenje, od čijih posljedica prema podacima Svetske zdravstvene organizacije svake godine umre šest milona ljudi.

Profesor Norveške škole sporskih nauka i Univerziteta Kembridž Ulf Ekelund, kaže da umjereni trening od 150 minuta nedjeljno, koliko preporučuje SZO, nije dovoljan, a da ni to preporučeno vrijeme za fizičku aktivnost ne utroši skoro četvrtina odrasle svjetske populacije, prenosi Rojters.

"Ne morate se profesionalno baviti sportom ili ići u teretanu, ali je potrebno da bar jedan sat potrošite na vježbanje," rekao je Ekelund, preporučujući šetnju od 5,6 kilometara na sata ili vožnju bicikla 16 kilometara na sat.