latinica  ћирилица
28/07/2016 |  16:07 ⇒ 17:44 | Autor: RTRS

Izložba konkursnih prijedloga za Memorijalni centar u Donjoj Gradini (VIDEO)

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, organizovalo je izložbu svih radova pristiglih na Konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Memorijalnog centra u Spomen području Donja Gradina.
Donja Gradina - izložba - Foto: RTRS
Donja Gradina - izložbaFoto: RTRS

Na izložbi se našlo šest predloženih idejnih projekata, među kojima i oni koji su osvojili drugo i treće mjesto. Prikazanim, učesnici diskusije nisu bili oduševljeni. U okviru izložbe organizovana je i javna diskusija. 

Banjalučanin Nikola Gojković, nikada nije upoznao oca. Prije njegovog rođenja, oca su mu ubile ustaše u zloglasnom logoru Јasenovac, a pobijena mu je i skoro cijela porodica. Izgradnjom memorijalnog centra, u kojem će biti sačuvana sva postojeća, dokumentacija biće sačuvano i sjećanje na žrtve jasenovačke golgote.

"Što ne znači da opet ne bi nešto moglo se zanoviti, priložiti tim dokumentima koja svjedoče o stradanjima našeg naroda ovdje pod Kozarom", kaže Gojković.

Memorijalni centar u Spomen području Donja Gradina, plan je za budućnost. Međutim, nijedno od ponuđenih idejnih rješenja, nije u potpunosti zadovoljilo uslove konkursa.

"Naravno da ovi radovi imaju samo neke elemente koji bi se mogli koristiti, nijedan nije zadovoljio sve ono što tražimo bilo da se radi o saobraćajnicama o zgradama vezano za struku o tehničkim zgradama, nijedan nije zadovoljio ono što smo tražili", izjavila je Tanja Tuleković direktorica Spomen područja Donja Gradina.

"Poštujući stav kancelarije mi smo u vrlo kratko vrijeme krenuli u sve ove procedure ali zato je bitna nam i stav javnosti. Јako nam je bitno da nam javnost kaže šta misle o svemu ovome", rekla je Milica Kotur pomoćnik ministra za kulturu.

O idejnom rješenju Memorijalnog centra Spomen područja Donja Gradina, sutra će biti održana javna rasprava u Banjaluci.