latinica  ћирилица
28/07/2016 |  13:51 ⇒ 13:55 | Autor: SRNA

Sarajevo: Potpisan sporazum o dodjeli 60.000 evra za očuvanje rimskog mozaika u Skelanima

U Sarajevu je danas potpisan sporazum o dodjeli 60.000 evra od njemačke Vlade za očuvanje rimskog mozaika u Skelanima iz četvrtog vijeka.
Potpisan sporazum o dodjeli 60.000 evra za očuvanje rimskog mozaika u Skelanima - Foto: SRNA
Potpisan sporazum o dodjeli 60.000 evra za očuvanje rimskog mozaika u SkelanimaFoto: SRNA

Sporazum su potpisali otpravnik poslova Ambasade Njemačke u BiH Kristijan Sedat i predstavnik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Mirsad Fočo.

Ministarstvo inostranih poslova Njemačke dodijelilo je sredstva za izradu programa za preventivnu konzervaciju, redovno održavanje lokaliteta i natkrivanje mozaika u skladu sa važećim standardima zaštite.

Sedat je izrazio zadovoljstvo potpisanim sporazumom, ističući da je riječ o malom dijelu arheološkog blaga rimskog grada Malvesiatuma.

On je napomenuo da Ambasada Njemačke godinama sarađuje sa Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, navodeći kao primjer, između ostalog, obnavljanje ulaza u Јevrejsko groblje u Sarajevu i renoviranje crkve u Vozući.

Fočo je izrazio zadovoljstvo što se danas može objaviti početak radova na preventivnoj konzervaciji mozaika arheološkog područja Skelani i zahvalio Vladi Njemačke za donacije sredstava za zaštitu kulturnog nasljeđa.

"Riječ je o našem šestom zajedničkom projektu. Nadam se da će sredstva iz ovog granta biti inicijalna i omogućiti nastavak aktivnosti na preventivnoj konzervaciji i očuvanju mozaika, te njihovu prezentaciju za buduće generacije", rekao je Fočo.

Direktor Muzeja u Skelanima Svjetlana Marković rekla je da su mozaci otkriveni 2008. godine i da predstavljaju neprocjenjivo bogastvo čitavog regiona.

"Otkrili smo 140 metara kvadratnih mozaika. I već se naziru sljedeći mozaici, zbog čega nam treba mnogo sredstava za njihovu zaštitu", dodala je Markovićeva.

Ona je navela da su sredstva njemačkog granta dovoljna za nadstrešnicu koja će pokriti arheološka blaga koja su do sada iskopana.

"Do sada je ulagala samo Vlada Republike Srpske kao osnivač Muzeja i od njih smo samo dobijali sredstva. Imamo tri lokaliteta u Skelanima koji imaju zonu zaštite - dvije crkve bazilike i Municipium Malvesiatum, što je ogromna površina", rekla je ona.

Arheolog Ivana Grujić naglasila je da je Municipium Malvesiatum, koji se nalazi na teritoriji današnjih Skelana, imao status grada u Rimskom carstvu koji je dobio u prvom vrijeku nove ere.

"S obzirom na njegov položaj na obali rijeke Drine, Malvesiatum je u to doba bio carinska zona i sjedište koje je imalo veliki kulturno-ekonomski značaj u rimsko doba", rekla je ona.

Grujićeva je naglasila da su rimski mozaici u Skelanima reprezentativni jer se nalaze u ostacima zgrade koja je bila javnog karaktera, vjerovatno središte Municipiuma.

"Pretpostavlja se da je krajem trećeg i početkom četvrtog vijeka Municipium Malvesiatum bio na vrhuncu ekonomskog prosperiteta. Čini se da su krajem trećeg vijeka došli majstori iz carskih radionica i postavili ovaj mozaik", rekla je Grujićeva.

Ona je izrazila nadu da će Skelani nakon arheoloških otkrića zauzeti reprezentativnije mjesto na turističkoj ponudi BiH.