latinica  ћирилица
27/07/2016 |  20:37 ⇒ 21:04 | Autor: SRNA

Derventa: Potreban registar oboljelih od hroničnog hepatitisa

Predsjednik Udruženja oboljelih od hroničnih virusa hepatitisa "B 18" Zdenko Simonović izjavio je da je potrebno napraviti registar oboljelih u Republici Srpskoj jer će daleko lakše na osnovu toga biti kreiran budžet za nabavku lijekova i riješena druga pitanja u vezi sa liječenjem.
Derventa - Udruženje "B18" - predavanje - Foto: SRNA
Derventa - Udruženje "B18" - predavanjeFoto: SRNA

"Osim izrade registra, potrebno je raditi na stalnom informisanju i edukaciji stanovništva", rekao je Simonović Srni u Derventi, gdje je danas u prostorijama Doma zdravlja organizovano predavanje o virusnim hepatitisima, te predstavljeno Udruženje "B18", povodom obilježavanja 28. jula - Svjetskog dana borbe protiv hepatitisa.

Simonović je napomenuo da su dijagnoze i liječenje u Republici Srpskoj besplatne i da idu na teret Fonda zdravstvenog osiguranja.

"Dosta lijekova je dostupno i nabavlja se. Noviji lijekovi su dosta skupi, a veoma su uspješni, ali dostupni su u ograničenim količinama, te se pravi lista čekanja", rekao je Simonović.

On je naveo da je odobren broj 080 505 02 koji će uskoro biti aktivan i putem kojeg će svi zainteresovani iz Republike Srpske i BiH moći besplatno doći do potrebnih informacija i saznati sve u vezi sa liječenjem.

Specijalista epidemiolog i rukovodilac Higijensko-epidemiološke službe derventskog Doma zdravlja Milena Bjegović-Đujić rekla je da od timovima porodične medicine ima informacije da postoje pacijenti koji znaju da boluju od hroničnih hepatitisa.

"To su dva ili tri oboljela po timovima porodične medicine, a ako znamo da na jednog koji zna da je obolio dolazi još dvadesetak, to je za malu sredinu kao našu veći broj. Zbog toga smo organizovali predavanje", rekla je Đujićeva.

Centralna aktivnost obilježavanja 28. jula - Svjetskog dana hepatitisa biće sutra u Banjaluci, na Trgu krajine, gdje će volonteri građanima dijeliti edukativno-informativni materijal, te informisati građane o testiranju koje se vrši u Klinici za infektivne bolesti UKC Republike Srpske.

Tokom jula aktivan je humanitarni broj 1458 za prikupljanje sredstava za pomoć u liječenju osoba koje boluje od hepatitisa "B" i "C".

Ove godine obilježavanje je u znaku nove Globalne zdravstvene strategije o virusnim hepatitisima 2016-2021, koju su usvojile zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije sa ciljem eliminacije virusnih hepatitisa do 2030. godine.