latinica  ћирилица
21/07/2016 |  14:28 | Autor: B92

Kako se dobro naspavati za vrijeme nepodnošljivih vrućina?

Dok temperature iz dana u dan ponovo rastu, san ponovo postaje sve kraći i plići, a svi znamo koliko je važno biti odmoran da bi se normalno funkcionisalo tokom dana.
Spavanje - Foto: arhiv
SpavanjeFoto: arhiv

Ukoliko i vi spadate u grupu ljudi koja ljeti "muči muku" sa snom, pročitajte ovih nekoliko savjeta.

Ponesite flašu sa hladnom vodom u krevet

Baš kao što se u zimskim mjesecima koristi termofor, tako se i ljeti možete rashladiti obrnutim procesom. Flašu s vodom koju ste držali u zamrzivaču jednostavno stavite u posteljinu prije nego što legnete.

Rashladite pidžamu

Sličan trik možete da izvedete i sa pidžamom, spavaćicom ili bilo kojom drugom vrstom veša u kojem spavate. Stavite veš u kesu, koju ćete zatim ubaciti na 15 minuta u zamrzivač. Rezultat su trenutno osvježenje i veća opuštenost organizma.

Istuširajte se hladnom vodom

Iako hladan tuš ne predstavlja baš najprijatnije iskustvo, odličan je način da rashladite svoje tijelo.

Nosite isključivo pamučan veš

Umjesto satena ili svile, radije birajte pamuk jer ovaj materijal u većoj mjeri omogućava koži da "diše".

Suzdržavajte se od konzumiranja alkohola

Iako u vrelim danima već sama pomisao na hladno pivo čini da vam "curi voda na usta", konzumiranje alkohola za vrijeme vrelih dana nije dobra ideja. Alkohol uzrokuje dehidrataciju organizma, a kao posljedica se javlja brže pregrijavanje tijela. Ako već odlučite da dozvolite sebi ovo zadovoljstvo, obavezno se potrudite da pijete dovoljno vode između svakog gutljaja i nikako nemojte piti kasno uveče.

Zamračite sobu

Neka su roletne u vašoj spavaćoj sobi uvijek spuštene, a ako ih nemate, zamračite sobu draperijama ili čaršavima kako se soba ne bi pregrijavala.