latinica  ћирилица
20/07/2016 |  12:18 ⇒ 12:24 | Autor: Agencije

Јe li soba londonskog hotela "Kleridžs" pripadala Јugoslaviji?

U Čerčilovoj arhivi, koja sadrži na milione digitalizovanih dokumenata, nema zapisa o ovom događaju.
Karađorđevići (foto: vijesti.me) -
Karađorđevići (foto: vijesti.me)

o naredbi Vinstona Čerčila, apartman 212 hotela "Kleridž's" u Londonu postao je teritorija Јugoslavije na jedan dan.

Ovim činom, princ Aleksandar II Karađorđević rođen je na teritoriji svoje zemlje, piše Bi-Bi-Si.

Ulazna vrata apartmana postala su granica. Hrana i ostale potrepštine nabavljane su i pripremane u jednoj zemlji, a isporučivane u drugoj.

Priča o apartmanu 212 pojavljuje se na i na zvaničnom sajtu kraljevske porodice Karađorđević, sajtu hotela i mnogim knjigama. Sa jednim problemom - ne postoji dokaz da se ovo stvarno desilo.

U aprilu 1941. godine, tokom Drugog svjetskog rata, Njemačka i njeni saveznici napali su Јugoslaviju, pa je kralj Petar II, tada 17-godišnjak, napustio zemlju sa svojom vladom i otputovao u London, preko Atine, Јerusalima i Kaira.

Kralj Petar i njegova žena, kraljica Aleksandra, bili su smješteni u jednom od tada najmodernijih hotela "Kleridž's". Četiri godine kasnije kraljica Aleksandra je zatrudnila.

Kraljevski par Karađorđević želio je da se njihovo prvo dijete, i u njihovim očima - budući kralj ili kraljica Јugoslavije, rodi u zemlji kojom će vladati.

Tada britanski premijer Vinston Čerčil ponudio je kralju Petru II da u Londonu naprave mali dio Јugoslavije, i dozvole budućem kralju (ili kraljici) da se rodi "kod kuće".

U Čerčilovoj arhivi, koja sadrži na milione digitalizovanih dokumenata, nema zapisa o ovom događaju.

U Nacionalnoj arhivi takođe nema traga. Јedini zapis u kojem se pominje Јugoslavija i londonski hotel je pismo britanskom ministarstvu inostranih poslova, poslato 23. jula 1945.

"Imam čast da Vas obavijestim da je Njeno visočanstvo kraljica Aleksandra rodila sina u Kleridž's hotelu, te da se njena dokumenta sada vode na adresu 41 Apr Grosvenor Strit", navodi se u pismu koje je potpisao dr D. Protitč.

U pismu se ne pominje Čerčilov dogovor sa jugoslovenskim kraljem.

Iz kabineta princa Aleksandra Karađorđevića je saopšteno da Čerčilova ponuda "najvjerovatnije" datira iz maja 1945, kada se sastao sa Petrom II.

Princ Aleksandar se sa porodicom preselio u Beograd 17. jula 2001. godine.

"Život sam počeo kao emigrant. Veoma sam srećan što kao porodica možemo da se vratimo kući", kazao je tada princ.