latinica  ћирилица
19/07/2016 |  20:14 ⇒ 20:22 | Autor: Agencije

Najjezivija "šuma paukova" na svijetu (FOTO)

U ruralnim sredinama Viktorije, jedne od šest federalnih država Australije, nalazi se, po svemu sudeći, najjezivija "šuma paukova", koja je dobila ovaj naziv po paukovim mrežama koje su takvih razmjera da, doslovno, prekrivaju čitava polja i drveće.
"Šuma paukova" (Foto: Reddit/Mad66) -
"Šuma paukova" (Foto: Reddit/Mad66)

Smatra se, naime, da normalna pojava masovne migracije beba ovih životinjica, koje pripadaju grupi zglavkara, uzrokuje nastanak "prekrivača" zelenih površina, koja podsjeća na mraz, prenosi portal Vajralnova.

Kako se navodi, zastrašujući prizor prekrivene trave i drveća ogromnim paukovim mrežama, poput scene iz horor filma, natjerao je mještane da izbjegavaju posjetu šumi u vrijeme "selidbe" paukova na različite strane.

"Šuma paukova" (Foto: Reddit/Mad66)

Mnoštvo mladih paukova koristi tehniku poznatu kao "baloniranje" kojom se prepuste vjetru koji ih odnosi na neka druga mjesta gdje se nastanjuju.

Paukovi tako mogu putovati kilometrima leteći, pa zato svaki kontinent i svaka zemlja ima paukove, čak i Antarktik, na kome, doduše, ne uspijevaju da opstanu dugo zbog nepogodne klime.

"Šuma paukova" (Foto: Reddit/Mad66)

Inače, neke paukove su istraživači pronašli kako lete 2,4 kilometra u vis, a zanimljivo je da je "baloniranje" takođe razlog zašto su oni jedini oblici života na novoformiranim vulkanskim ostrvima.

- Ako mislite da je pronalaženje pauka u uglu sobe zastrašujuće iskustvo, budite srećni što ne živite u ovim krajevima -poruka je ovog portala.