latinica  ћирилица
19/07/2016 |  16:40 ⇒ 16:45 | Autor: RTS

Sjevernokorejski radio ponovo čita brojeve kao nekad svojim špijunima u Јužnoj Koreji

Sjevernokorejska državna radio-stanica nedavno je emitovala glas koji izgovara brojeve nerazumljive slušaocima, što podsjeća na hladnoratovsku metodu slanja šifrovanih poruka špijunima u Јužnoj Koreji, saopštile su južnokorejske vlasti.
Radio-stanica u Sjevernoj Koreji (Foto: koreajoongangdaily.joins.com) -
Radio-stanica u Sjevernoj Koreji (Foto: koreajoongangdaily.joins.com)

Јužnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje i Nacionalna obavještajna služba naveli su danas da je ženski glas preko radija 24. juna dva minuta čitao brojeve, a prošlog petka 14 minuta. Čule su se rečenice poput "Broj 35 na 459. strani" i "Broj 55 na 913. strani".

Tokom Hladnog rata, kako su svjedočili uhvaćeni sjevernokorejski špijuni, Pjongjang je tako preko kratkotalasnog radija davao zadatke svojim agentima u Јužnoj Koreji.

Pjongjang je prestao slanje takvih poruka kada je sa špijunima počeo da komunicira preko interneta, i tokom međukorejskog samita 2000. godine, kada je netrpeljivost između dvije Koreje ublažena.

Odnosi dvije zemalja znatno su se pogoršali kada je Pjongjang počeo da razvija nuklearno oružje uprkos sankcijama međunarodne zajednice.

Čitanje brojeva na sjevernokorejskom radiju najavljeno je kao prenošenje "zadataka iz fizike zabačenom univerzitetu za obrazovanje geoloških ekspedicija širom zemlje" i kao "praktičnih zadataka iz matematike za zabačeni univerzitet za članove ekspedicije broj 27".

Ministarstvo i obavještajna služba nisu precizirali da li Seul smatra poruke Pjongjanga informacijama za agente na južnokorejskoj teritoriji, ali pojedini stručnjaci u Seulu te poruke vide kao psihološki rat.

Neki od stručnjaka naveli su da Pjongjang možda pokušava da ubijedi južnokorejske obavještajne službe da je pojačao špijunske operacije, ali da je malo vjerovatno da je obnovio "staromodni" metod "brojčanih stanica", čiji su snimci već u posjedu južnokorejskih službi.

Stručnjaci ocjenjuju da Sjeverna Koreja više koristi savremeniji metod špijunske komunikacije, poznat kao "steganografija" kojim se tajne poruke skrivaju u audio i video-fajlovima.

Decenijama poslije završetka Korejskog rata, koji je trajao od 1950. do 1953, obje Koreje slale su jedna u drugu svoje agente preko dobro obezbijeđene državne granice, ali posljednjih godina fokusirane su na manje rizične obavještajne aktivnosti, kao što su slanje informacija putem interneta i fotografija preko satelita.

Vijest o radio-porukama stigla je u jeku novih tenzija zbog reakcije Pjongjanga na planove SAD o postavljanju raketnog štita u Јužnu Koreju. Pjongjang je danas ispalio tri balističke rakete u more.