latinica  ћирилица
16/07/2016 |  21:28 | Autor: B92

Pet dobrih razloga da jedete kelerabu svaki dan

Ovo povrće će smanjiti i rizik od pojave kamena u bubregu i sniziti povišeni krvni pritisak.
Keleraba (Foto: lepotaizdravlje.rs) -
Keleraba (Foto: lepotaizdravlje.rs)

Ako želite da se brzo zasitite i pritom sačuvate vitku liniju, jedite kelerabu, savjetuju nutricionisti. Ovo izuzetno zdravo, niskokalorično povrće obiluje biljnim vlaknima koja obezbjeđuju duži osjećaj sitosti i podstiče varenje. Zbog svih ovih navedenih prednosti posebno se preporučuje onima koji žele da se oslobode viška kilograma.

Keleraba je odličan izvor vitamina C

Sadrži čak 62 miligrama vitamina u 100 grama, samim tim jača imunitet. Neutrališe dejstvo štetnih, slobodnih radikala i usporava starenje.

Blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sistem

Smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Stabilizuje i nivo šećera u krvi, pa se preporučuje kod hipoglikemije i dijabetesa. Osim toga, vitamin C podstiče apsorpciju gvožđa odgovornog za snabdijevanje krvi kiseonikom i na taj način okrepljuje i snaži cijelo tijelo.

Prevencija od nastanka kamena u bubregu

Redovnim konzumiranjem svježe kelerabe smanjuje se i rizik od pojave kamena u bubregu, dok prisutni kalijum snižava povišeni krvni pritisak.

Otklanja opstipaciju

Dobro upućeni tvrde da pomaže u prevenciji karcinoma debelog crijeva.

Niz ostalih prednosti

Povoljno djeluje na zdravlje kostiju, limfni sistem, vezivno tkivo, zube i desni. Ublažava edeme, kandidijazu i virusne infekcije.