latinica  ћирилица
15/07/2016 |  18:26 ⇒ 16/07/2016 | 07:43 | Autor: RTRS

Referendum o Danu Republike 25. septembra (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike. Referndum bi trebalo da bude održan 25. septembra, kada će građani odgovoriti "Da li podržavaju da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?"
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Poslanici i vlasti i opozicije jednoglasno su podržali odluku o održavanju referenduma. Iako je posljednjih dana bio sporan datum održavanja, zanemarili su nesuglasice i dali zeleno svjetlo za održavanje referenduma u septembru.

Protiv su bili jedino poslanici koalicije Domovina. Sjednicu su napustili prije glasanja, jer je ovo za njih preglasavanje Bošnjaka i Hrvata.

Ne spore da Srpska obilježava Dan Republike, ali, su protiv toga da to bude 9. januara, kada je i vjerski praznik Sveti Stefan. 

Građani će, prema svemu sudeći, 25. septembra da kažu da li je 9. januar Dan Republike ili ne. Osim usvojene odluke o raspisivanju referenduma, Skupština je imenovala i devetočlanu komisiju za njegovo sprovođenje, na čelu sa Sinišom Karanom. Referendum se više ne može odgađati, poručuju poslanici iz Srpske.

"S obzirom na činjenicu da je od potpisivanja ove izjave prošlo više od sedam mjeseci, a da su bošnjačke političke stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH blokirale usvajanje Zakona o Ustavnom sudu BiH, smatramo da su ispunjeni svi uslovi navedeni u Izjavi političkih predstavnika Republike Srpske, kao i da postoji opravdana potreba, a na osnovu člana 70 tačke 5 Ustava Republike Srpske i Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, za donošenje odluke o raspisivanju republičkog referenduma o Danu Republike", izjavio je Radovan Višković, šef kluba poslanika SNSD-a u NS RS.

Referendum je jedini pravi odgovor na odluku Ustavnog suda BiH da ukine 9. januar kao Dan Republike, poručuje potpredsjednik Skupštine, Nenad Stevandić. Pokazalo se da ta pravosudna institucija, kaže, djeluje kao politička partija u koaliciji sa Bakirom Izetbegovićem.

"Ovaj sud je sebi dao za pravo da mijenja datum rođenja Republike Srpske. Ukoliko neko nekome mijenja dutum rođenja, onda je na sceni falsifikovanje, što nije spojivo sa Ustavnim sudom", napominje potpredsjednik Narodne skupštine RS.

Za Bošnjake i Hrvate ovo je pokušaj preglasavanja. Odluke Ustavnog suda BiH se, poručuju, moraju poštovati. Neozbiljno je, kažu, da Narodna skupština donosi odluke o referendumu, umjesto da štiti ustavnost sudskih odluka.

"Niti Bošnjaci niti Hrvati u ovom entitetu neće učestvovati u ovom cirkusu koji se dešava ovdje. Јedna antidejtonska protivustavna odluka koju će donijeti samo Srbi. Isto kao što je to bilo 9. januara 1992. donijeli bez Bošnjaka i Hrvata a sada znate da su temelje ovog entiteta gradili, ne na ružama, nego na genocidu nad Bošnjacima u BiH", kaže Nedim Čivić, poslanik Koalicije Domovina u NS RS.

Radovan Višković iz SNSD mu odgovara: "Ovo nije cirkus, ovo je demokratija i najviše zakonodavno tijelo".

Bude li održan referendum u Srpskoj, Bošnjaci prijete referendumom na nivou BiH. Dan Republike Srpske 24 godine nije smetao nikome, kaže Sonja Karadžić Јovičević i nije jasno zbog čega se tek sada postavlja pitanje ustavnosti. Sve upućuje na to, kaže, da je riječ o političkoj, a ne pravnoj odluci.

"Bošnjaci moraju odgovoriti smeta li im postojanje Republike Srpske, a najava nekog drugog referenduma zvuči kao prijetnja. Ako neko planira da organizuje referendum kao odgovor na ovaj naš, onda će možda razvaliti i ovu državu", rekla je Karadžić- Јovićević.

Bošnjački poslanici u pomoć pozivaju visokog predstavnika. Traže da pod hitno reagujue na dešavanja u Srpskoj.

"Neka dođe i sankcioniše, inače je njegova funkcija besmislena", kaže Mihnet Okić, poslanik Koalicije Domovina u NS RS

Dok su nebrojeno puta preglasavali Srbe, taj princip Bošnjacima nije smetao. A nije bilo ni visokog predstavnika da uskoči u pomoć.

Referendum je demokratski izraz volje građana i kao takav mora se poštovati da bi se zaštitili interesi Srpske i njenog naroda, glavna je poruka iz Narodne skupštine.