latinica  ћирилица
14/07/2016 |  18:57 ⇒ 15/07/2016 | 07:55 | Autor: RTRS

Parlament Srpske o raspisivanju referenduma o Danu Republike (VIDEO)

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o Odluci o raspisivanju referenduma o Danu Republike biće održana sutra. Tako je odlučio skupštinski Kolegijum.
Dan Republike Srpske - Foto: RTRS
Dan Republike SrpskeFoto: RTRS

Sve političke partije sa sjedištem u Srpskoj saglasne su s dnevnim redom, ali i da referendum bude održan, 25. septembra.

Iako je bilo različitih mišljenja o datumu održavanja referenduma, ipak sve političke partije sa sjedištem u Srpskoj usaglasile su da to bude onaj predloženi, 25.septembar.

Sa ovim nisu saglasni poslanici Koalicije Domovina. Smatraju da su preglasani i kažu da bi jedan referendum u RS mogao izazvati drugi referendum na nivou BiH, ne precizirajući na šta konkretno misle. Stranke sa sjedištem u Srpskoj smatraju da je preglasavanja srpskih predstavnika bilo u Ustavnom sudu BiH, kada je donesena odluka da 9. januar ne može biti Dan RS. 

Prijedlog odluke o raspisivanju republičkog referenduma o Danu Republike i imenovanje komisije za njegovo sprovođenje.Ovo su dvije tačke dnevnog reda, o kojima bi sutra na posebnoj sjednici trebalo da raspravljaju poslanici parlamenta Srpske.

- Na sjednici skupštinskog kolegijuma bilo je različitih mišljenja o održanju referenduma.Njegovo održavanje nije upitno i za političke partije iz RS osim za predstavnike Bošnjaka, naglasio je Nedeljko Čubrilović predsjednik Parlamenta Srpske.

- Drago mi je da su političke partije iz RS usaglasile jer će biti lakše provesti referendum u loklanim zajednicama, kaže Radovan Višković (SNSD).

Kako je ranije i predloženo, datum referenduma ostaje 25. eptembar, sedam dana prije lokalnih izbora. I opozicija je saglasna sa tim, iako je imala svoj prijedlog i razlog za to.

- Mi smo predlgali 10. ili 11. novembar ,to je 25 godina od plebiscita srpskog naroda, ističe Dragan Čavić (NDP).

Koalicija Domovina ne podržava da prijedlog odluke o referendumu o Danu Republike bude na dnevnom redu Narodne skupštine.Ovaj prijedlog za njih je, kažu, najgora odluka koju je parlament Srpske ikada donio. Smatraju da bi jedan referendum u Republici Srpskoj bio povod za neki drugi na nivou BiH, ne želeći da preciziraju na šta konkretno misle. Tvrde da su preglasani.

Podsjećamo, o odluci koju donese Narodna skupština treba da se izjasni Vijeće naroda Republike Srpske.Gotovo je sigurno da će Klub Bošnjaka pokrenuti vitalni nacionalni interes.Odluka tada ide na Zajedničku komisiju Vijeća naroda i Narodne skupštine, a ako i tu ne bude dogovora, odluku donosi Ustavni sud Republike Srpske.

Komisija koju bi na posebnoj sjednici takođe trebalo da imenuje Narodna skupština brojaće devet članova, od kojih će po dva člana biti iz SNSD-a i SDS-a.

Ustavni sud BiH u novembru prošle godine, razmatrajući apelaciju člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, odlučio je da 9. januar ne može biti Dan Republike Srpske. Nakon sutrašnje sjednice, izvjesno je da će tome odlučivati građani Republike Srpske.