latinica  ћирилица
14/07/2016 |  12:20 | Autor: SRNA

Bijeljina- Preventivni pregledi stanovnika

Timovi Centra za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga /HISPA/ Doma zdravlja Bijeljina danas obavljaju preventivne preglede zainteresovanih stanovnika, a cilj je da se korisnicima usluga još više približi ono što radi ovaj centar.
Bijeljina (foto: www.patriotbn.com) -
Bijeljina (foto: www.patriotbn.com)

- Riječ je o načinima sprečavanja, odnosno prevencije infarkta i šloga, pravovremeno i efikasno identifikovanje, te liječenje i dugoročno praćenje bolesnika sa povišenim kardiovaskularnim rizikom - rekao je načelnik Centra za hipertenziju Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje Nebojša Tasić.

On je istakao da je ovaj centar u Bijeljini potpuno opremljen, a osoblje Doma zdravlja Bijeljina je prošlo svu potrebnu obuku na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

- Mi ovdje identifikujemo bolesnike koji imaju veliku vjerovatnoću da dobiju infarkt miokarda i šlog, kao i bolesnike koji imaju malignu, rezistentnu i neregulisanu hipertenziju - rekao je Tasić.

On je naglasio da ti bolesnici zahtijevaju poseban individualizovan program praćenja i liječenja.

- S druge strane, ljekari u HISPA centrima, pa tako i u Domu zdravlja Bijeljina, edukovani su, motivisani i spremni da na adekvatan način odgovore najznačajnijim medicinskim izazovima i da naučnim radom doprinesu daljem liječenju kardiovaskularnih bolesti - rekao je Tasić.

On je istakao da je Dom zdravlja Bijeljina potpuno opremljen da sprovodi sve najsavremenije dijagnostičke procedure iz ove oblasti.

- HISPA teži da se, uz aktivnu saradnju  ljekara različitih specijalnosti, pacijent najkvalitetnije liječi u domicilnoj zdravstvenoj ustanovi - dodao je Tasić.

Doktor u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Bijeljina Slavko Јović apelovao je da stanovništvo posebno bude oprezno zbog vremenskih prilika ovih dana.

- Prethodnih dana smo se susretali sa ekstremno visokim temperaturama vazduha, a već danas najavljuju promjenu vremenskih prilika i temperature ispod 20 stepeni za dane vikenda. Sve to izuzetno nepovoljno utiče na bolesnike sa hipertenzijom, a može da izazove probleme i kod onih koji nisu imali tegobe ovog tipa - rekao je Јović.

On je naglasio da je neophodno redovno kontrolisati krvni pritisak i svoje aktivnost prilagođavati temperaturnim prilikama.