latinica  ћирилица
12/07/2016 |  10:41 ⇒ 12:13 | Autor: Agencije

Revolucionarni rezultati u borbi protiv side

Nakon 15-godišnjeg intenzivnog istraživanja, naučni tim iz Austrije uspio je, prema pisanju ovdašnje štampe, da napravi pravi prodor u borbi protiv side.
Testiranje - Foto: ilustracija
TestiranjeFoto: ilustracija

Riječ je o istraživanju koje su sproveli Tomas Sekeres, predsjednik Ljekarske komore Beča i farmaceut Valter Јeger koji kažu da su pronašli potencijalno sredstvo protiv ovog teškog oboljenja imunog sistema.

Rezultati njihovog istraživanja biće, kako se najavljuje, uskoro javno predstavljeni i daju nadu obolelima.

- Iza nas je 15 godina teškog istraživačkog rada, pun uspona i padova, ali uvijek uz novu nadu. Sada smo zadovoljni i možemo izaći u javnost sa našim istraživačkim rezultatima - rekao je Valter sa fakulteta za kliničku farmaciju i dijagnostiku Bečkog univerziteta.

Ključna riječ u metodi dva bečka naučnika je Resveratrol. Radi se o prirodnom sastojku koji se nalazi u kori grožđa, koji ovoj biljki pomaže u odbrani od bakterija i glivica. Iz obje supstance i vještački razvijenog sličnog hemijskog spoja pod naučnim imenom "3,3","4,4","5,5", skraćeno M8, su Sekeres i Јeger razvili jedan lijek koji sprečava rast HIV virusa, čak ga i zaustavlja.

- Dokazali smo na humanim ćelijama i ako je tamo djelovalo onda možemo započeti proces liječenja ljudi sa HIV virusom - uvjereni su bečki naučnici.