latinica  ћирилица
12/07/2016 |  08:32 | Autor: Mondo

Znakovi koji ukazuju na dehidrataciju

Već znate da je za zdravlje važno da organizam bude hidriran, ali možda ne znate kako da prepoznate znakove koji ukazuju na dehidrataciju.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

Loše raspoloženje

Nije šala, moguće je da ste loše raspoloženi zato što je vašem organizmu potrebna voda. Kada dehidrirate, skloni ste nervozi, svaka sitnica može da vas iznervira, pa često mijenjate raspoloženje.

Neprijatan zadah

Ne zaključujte tako brzo da je krivac za vaš neprijatan zadah hrana koju ste pojeli. Zbog dehidratacije se smanjuje proizvodnja pljuvačke, a to uzrokuje razmnožavanje bakterija u ustima, i na kraju, neprijatan zadah.

Grčevi u mišićima

Ako je napolju toplo, a mišići ne dobijaju dovoljno vode... znate već šta slijedi - grčevi.

Želja za slatkišima

Normalno je da vam se ponekad traže slatkiši, ali ako vam se iznenada pojavljuje nevjerovatna želja za slatkišima (a niste u PMS-u), moguće je da organizmu nedostaje vode. Nedostatak tečnosti u organizmu ometa proizvodnju glikogena u organizmu, a posljedica toga je: "Јede mi se cijela čokolada, odmah!"

Nedostatak snage

Inače ste fizički aktivni, ali sada nemate snage da završite svoj uobičajeni trening? To ne mora biti znak da niste u formi! Dehidratacija smanjuje nivo krvnog pritiska, zbog čega srce teže pumpa, pa se smanjuje i vaš kapacitet, odnosno trenutna fizička spremnost.

Suva koža

To je očigledan znak dehidratacije, ali da biste provjerili da li vam je koža suva, potrebno je da blago povučete kožu prstima. Dehidrirana koža nije elastična, a ako se koža ne "vrati" odmah nakon što ste je prstima malo povukli, definitivno treba da unosite više tečnosti.

Zamagljen vid

Kada u tijelu nema dovoljno tečnosti, čak i oči postaju suve, a vid zamagljen. Ukoliko se suočavate sa ovim problemom, trebalo bi da unosite više vode, a nije na odmet ni da posjetite očnog doktora - za svaki slučaj.

"Suve" suze

Možda će vam to djelovati smiješno, ali ako vam iz očiju izlazi malo suza kada plačete, moguće je da ste dehidrirali.