latinica  ћирилица
07/07/2016 |  19:52 | Autor: B92

Namirnice koje morate da bacite nakon isteka roka trajanja

Koliko ste puta bili u radnji, kupili neku namirnicu, zaboravili na nju i vidjeli je u frižideru nakon nekoliko nedjelja, ne znajući da li je dobro koristiti je ili ne. Neke od njih mogu biti jako opasne, ukoliko se upotrebljavaju nakon isteka roka trajanja.
Frižider (ilustracija) -
Frižider (ilustracija)

Riba i školjke

Ove namirnice obavezno treba da se čuvaju u frižideru i pripreme što prije, jer se brzo kvare. Svježinu ribe provjerite tako što ćete je dotaći prstima i obratiti pažnju na udubljenja. Ukoliko meso ribe ostane udubljeno i kad pomjerite prst, znači da nije svježa. Osim toga, obratite pažnju i na oči. Ne smiju da budu mutne ni udubljene, jer je to takođe znak da riba nije svježa. Važno je voditi računa i o škrgama. One treba da budu crvene ili ružičaste i bez tragova sluzi. Miris je još jedna stvar koja ukazuje na svježinu ribe. Ukoliko je on užegao ili kiselkast, a ne možete da osjetite ni miris mora, riba nije svježa.

Meso

Kod mesa se obavezno morate pridržavati roka trajanja, a posebnu pažnju obratite na njegov izgled. Ukoliko je meso poprimilo smeđi ton, a ima i neprijatan miris i tragove ružičaste sluzi, pokvarilo se i odmah ga bacite.

Mekani sirevi

Tvrdi i polutvrdi sirevi traju znatno duže od polumekanih i mekanih sireva, koji u svom sastavu imaju visok udio vode. Naime, nakon isteka roka trajanja u takvim se sirevima stvaraju bakterije koje su loše za organizam.

Suhomesnati proizvodi i mesne prerađevine

U suhomesnatim se proizvodima i mesnim prerađevinama može pronaći bakterija listerija, koja izaziva trovanje hranom i zaraznu bolest listeriozu, koja može da stvori velike zdravstvene probleme. Zato je važno pratiti rok trajanja ovakvih proizvoda i riješiti ih se čim on istekne.

Јaja

Јaja se, prema pravilu, od kupovine mogu koristiti maksimalno trideset dana, ali to pravilo je veoma upitno, jer ne znamo kad su ona dospjela na police radnji. Zato se poslužite vrlo jednostavnim i efikasnim trikom. Uronite jaje u posudu s vodom, ukoliko potone na dno posude - svježe je, ukoliko počne da se naginje ka površini, znači da je staro nekoliko dana, ali još je uvijek spremno za upotrebu. Ono koje je u potpunosti isplivalo na površinu, pokvareno je i treba da ga se što prije riješite. Osim toga, obratite pažnju i na miris. Ukoliko jaja nakon što ih razbijete ili skuvate šire neprijatan miris, nemojte ih konzumirati, nego ih bacite.