latinica  ћирилица
05/07/2016 |  13:19 | Autor: novosti.rs

Bakterije se uništavaju same

Nova generacija antibiotika, koja bi uskoro mogla da se pojavi, navodiće bakterije da same sebe uništavaju.
Tablete (Foto: Thinkstock) -
Tablete (Foto: Thinkstock)

Nova generacija antibiotika, koja bi uskoro mogla da se pojavi, navodiće bakterije da same sebe uništavaju, tvrde američki naučnici sa univerziteta u Vašingtonu. Oni su detaljno istraživali odbrambeni mehanizam beta hemolitičkog streptokoka serološke grupe A, kao i streptokoka piogenesa, uzročnika upale grla, šarlaha i gnojnih infekcija kože.

Poput ostalih bakterija i ove koriste posebne toksine, kojima napadaju ili uništavaju ćelije. Da bi se to osujetilo, naučnici stvaraju protivotrov u vidu proteina, koji se vezuje za toksine. Istražujući bakterije, naučnici su sa vođom tima dr Krejgom Smitom, otkrili dva oblika protivotrova, aktivan i pasivan.

- Vjerujemo da je pasivni oblik protivotrova posebno djelotvoran, a naše otkriće je veoma važno jer će napredne generacije antibiotika navoditi bakterije da se same uništavaju. Poznato je da su bakterije sve otpornije na današnje antibiotike, pa moramo što prije da pronađemo način da im doskočimo. Budući da smo definitivno ustanovili da funkcionišu na principu otrova i protivotrova, sada znamo u kom pravcu da razvijamo nove lijekove koji će uništavati bakterije njihovim oružjem, objašnjava dr Smit.