latinica  ћирилица
04/07/2016 |  18:43 | Autor: B92

NASA: Nevidljive čestice leda obaraju avione

NASA je otkrila da bi sitne čestice leda, gotovo nevidljive ljudskom oku, mogle biti uzrok pada velikog broja aviona i smrti više stotina ljudi.
Avion - Foto: RTRS
AvionFoto: RTRS

Čestice, manje od zrna brašna, vjerovatno su izazvale otkazivanje sistema u više od 200 aviona u proteklih 20 godina.

Uprkos ranijem mišljenu da je nemoguće formiranje leda na visini od 10 kilometara, visini na kojoj leti većina komercijalnih aviona, izvještaj o padu aviona Er Frens 477 iz 2009. godine u uglednom naučnom magazinu Nju Sajetist, pokazuje drugačije.

Avion se srušio u Atlantski okean između Rija de Žaneira i Pariza, a bile su potrebne dvije godine da se olupina izvuče iz vode.

Ledena blokada u senzorima za brzinu postala je značajan faktor prilikom istrage, koja je u početku pokazala kako su za pad odgovorni greška u softveru i pilot.


Čestice leda nisu vidljive radarima, a blokada koju su izazvale zbunila je pilote, što ih je najvjerovatnije natjeralo da naglo okrenu trup aviona, što se ispostavilo kao fatalna greška.

Smatra se da se oblaci ledenih čestica stvaraju duboko unutar oluja praćenih grmljavinom, koje usisavaju topao vazduh, koji se nakon toga ledi i stvara sićušne ledene kristale.