latinica  ћирилица
04/07/2016 |  12:23 ⇒ 12:26 | Autor: TANЈUG

Niko neće da čuva ovce ni za 500 evra, fali im internet

Nezainteresovanost naročito među mladima za poslove pastira traje već duže vrijeme i prijeti da uništi tradicionalno stočarstvo, koje je u Makedoniji oduvijek bilo razvijeno, ali i proizvodnju mlijeka i sireva.
Ovca - Foto: ilustracija
OvcaFoto: ilustracija

Stoga država razmišlja o načinima kako da prevaziđe taj problem i spremna je čak da izdvoji subvencije za osobe koje bi povremeno pravile društvo pastirima. Јer planina je, kažu, pusta, nema stanovnika, a ni interneta.

Plate pastira se, inače, kreću od 400 do 500 evra. Niko, međutim, ne želi da bude pastir, što poljoprivrednike dovodi u nezgodnu situaciju pa moraju, čak, da smanjuju broj grla.

Sve to, kažu stručnjaci, ugrožava proizvodnju tradicionalne hrane.

"Ovakvo stanje traje duže i preti da uništi tradiconalno stočarstvo. U mnogim slučajevima će značiti kraj tradicionalne pripreme sira u mljekarama, zamiranje starih recepata i zatvaranja mnogih preduzeća koja postoje u ovoj oblasti", upozorio je Ivica Sofronievski iz Gostivara koji posjeduje farmu od 2.500 ovaca.

Prema njegovim riječima, niko ne želi da sjedi u planini za 500 evra pa pomoć traže u Albaniji, odakle, kako kaže, uglavnom dolaze stare osobe. Njegova farma trenutno zapošljava osam pastira od kojih je polovina iz Albanije.

"Situacija bi se mogla poboljšati ako se bude radilo na infrastrukturi do planinskih pašnjaka, koji su praktično odsječeni od civilizacije.

Struje ima rijetko, a gotovo sva sela su napuštena", priča Sofronievski i dodaje da se pritom mora sprovoditi i obuka za pastira.

Zato su, kaže, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete dogovorili uvođenje modela obuke za pastire, a kandidati će provoditi po mjesec dana na planini gdje će imati obezbijeđeno spavanje, hranu i piće, a fokus će im biti na praktičnom radu.

Mome Mladenovski iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede razloge za pad broja stoke vidi u niskoj profitabilnosti, nedostatak infrastrukture, struje i interneta na planinskim pašnjacima.

Mladenovski stoga predlaže da država obezbijedi subvencije za ljude koji bi "pravili društvo" pastirima u planini.

Njihov zdatak bi bio da izvjesno vrijeme provode sa pastirima.

"Više od 400 makedonskih sela su bez stanovnika ili ih ima po dvoje troje, a broj ovaca se za 30 godina smanjio za jednu trećinu", zaključio Mladenovski, prenijeli su makedonski mediji.