latinica  ћирилица
02/07/2016 |  19:15 | Autor: novosti.rs

Koža svrbi zbog vrućine

Zbog zastoja u radu znojnih žljezda može da se javi milijarija. Promjene se manifestuju pojavom crvenila i plikova, najčešće na licu, vratu, pazuhu i grudnom košu.
Njega kože (Foto: rg-cell.com) -
Njega kože (Foto: rg-cell.com)

Pojačano znojenje tokom ljetnjih mjeseci predstavlja veliki problem svima. Osim neugodnog mirisa koji mogu da izazovu nakupljene bakterije, kod nekih osoba znoj može da dovede i do pojave osipa na koži, takozvane milijarije.

Glavni krivac za pojavu promjena na koži su gljivice koje su stalni stanovnici kože, i koje usljed pretjeranog znojenja počinju da se množe više nego što bi trebalo. Doktorka Dragica Marković, dermatolog u Kliničko-bolničkom centru "Zemun" u Srbiji, objašnjava da se osip najčešće javlja na licu, koži vrata, ispod pazuha i na prevojima grudnog koša.

- On nastaje zbog zastoja znoja u ekrinim žljezdama čiji su izvodni kanali zatvoreni rožastim slojem kože koji upija znoj - kaže dr Marković. - Ovo dovodi do prskanja izvodnih kanala znojnih žljezda, usljed čega dolazi do vidljivih promjena na koži. Milijarija ima tri osnovna oblika: prvi je pojava providnih mehurića koji podsjećaju na kapljice vode, drugi se manifestuje nastankom sitnih crvenih promjena na koži, a treći oblik je promjena boje kože i plikovi koji uzrokuju svrab.

Neprijatni simptomi i svrab se mogu ublažiti češćim tuširanjem hladnom vodom, a da bi se tegobe lakše podnijele, važno je što više vremena provoditi u zatvorenim i hladnim prostorijama dok se osip ne povuče.

- Za liječenje se koristi lokalna terapija losionima i miksturama sa cinkom koji pomaže da se promjene osuše. Kako bismo spriječili pojavu osipa važno je utvrditi uzrok pojačanog znojenja i otkloniti ga - savjetuje dr Dragica Marković.

Tegobe uzrokovane pojačanim znojenjem obično traju od tri do četiri dana, a u njihovom otklanjanju mogu da pomognu i lanolinske kreme, kao i losioni na bazi mentola koji smiruju kožu. Ukoliko osip ne nestaje nakon nekoliko dana, i dođe do njegovog širenja, povišene temperature, pojave limfnih čvorova, bola i oticanja mjesta koje je on zahvatio, neophodno je odmah se obratiti ljekaru, jer je ovo znak da je došlo do razvoja infekcije na koži.

Kako bismo izbjegli pojavu milijarije, bitno je da nosimo adekvatnu odjeću, održavamo kožu suvom i hladnom, kao i da vodimo računa o redovonoj higijeni tijela. Ljekari savjetuju korišćenje antiperspiranata koji sprečavaju znojenje, kao i izbjegavanje krema i losiona koji mogu da iritiraju kožu.