latinica  ћирилица
02/07/2016 |  08:55 ⇒ 08:57 | Autor: Blic

10.000 dolara za "poslasticu"

Јestivo ptičije gnijezdo, koje često nazivaju "istočnjačkim kavijarom", jedna je od najskupljih namirnica na svijetu.
Dolari - Foto: ilustracija
DolariFoto: ilustracija

Kilogram jestivog ptičijeg gnijezda u prosjeku košta oko 2.500 dolara, a može da dostigne i do 10.000 dolara. A ova namirnica zapravo nastaje od ptičje pljuvačke.
Supa od ptičijeg gnezda je delikates koji možete da pronađete u luksuznim kineskim restoranima.


Kinezi jedu već vijekovima ovu "poslasticu" i smatraju da ima pozitivne učinke na tijelo.

Gnijezdo ptice čiope pravi mužjak u doba parenja. Njegova pljuvačka bogata je proteinima, kalcijumom i magnezijumom, zbog čega Kinezi kažu kako ova namirnica obnavlja tijelo i duh. Vjeruju i kako supa ima afrodizijačka svojstva, a navodno podstiče i proizvodnju kolagena. Ali, nije to jedini razlog zašto je ovaj delikates jedan od najskupljih na svijetu.

Naime, skupocjena ptičija gnijezda nalaze se na teško dostupnim mjestima, pa se ljudi ponekad moraju da se penju i preko 150 metara u pećine kako bi pronašli gnijezda.

Ona se skupljaju tri puta godišnje, u proljeće, ljeto i jesen, a pticama treba oko 35 dana da naprave novo gnijezdo. Takođe, sakupljači moraju da paze i da uzmu gnijezdo prije nego ptice izlegnu jaja. Većina zarade od prodaje ne ide sakupljačima već raznim posrednicima pri prodaji.

Cijena bijelih ptičijih gnijezda varira između 5.000 i 6.000 dolara po kilogramu, dok se za crveno gnijezdo može dobiti i do 10.000 dolara po kilogramu.

Najčešće se koriste za supu, ali mnogi restorani nude i dezert od ptičijeg gnezda koji košta oko 50 dolara.