latinica  ћирилица
01/07/2016 |  22:29 | Autor: SRNA

Počelo Molitveno sabranje u Plaškom

Povodom obilježavanja 75 godina od zločina u kompleksu logora Gospić-Јadovno-Pag 1941. godine i Dana sjećanja na Јadovno počelo je Molitveno sabranje okupljanjem pravoslavnih vjernika kod Hrama Vavedenja Presvete Bogorodice u Plaškom, Hrvatska.
Molitveno sabranje u Plaškom - Foto: SRNA
Molitveno sabranje u PlaškomFoto: SRNA

Molitvenom sabranju prisustvuju zamjenik župana Karlovačke županije Siniša Ljubojević, načelnik opštine Plaški Pero Damjanović, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, članovi Udruženja Јadovno 1941. iz Banjaluke i Beograda i pravoslavni vjernici.

Arhimandrit Naum Milković, iguman Manastira Presvete Bogorodice Trojeručice u Donjem Budačkom, održaće predavanje posvećeno Sveštenomučeniku Savi gornjokarlovačkom.

Njegovo preosveštenstvo episkop gornjokarlovački Sava Trlajić rođen je 6. jula 1884. godine u Molu od oca Stefana i majke Јelisavete. Na krštenju je dobio ime Svetozar.

Osnovnu školu je završio u Molu, a Veliku klasičnu gimnaziju i Bogosloviju u Sremskim Karlovcima. Pravni fakultet je završio u Beogradu, a pravosudni ispit je na položio na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Službovao je kao parohijski sveštenik u Bašaidu. Početkom 1927. godine izabran je za referenta, a nešto kasnije i za sekretara Svetog arhijerejskog sinoda SPC.

Ustaše su uhapsile episkopa Savu 17. juna 1941. godine zajedno sa 13 viđenijih Srba iz Plaškog.

Njegovo preosveštenstvo umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije u svojoj knjizi "Srpska Crkva u Drugom svetskom ratu" navodi podatak da je episkop Sava 8. avgusta 1941. godine viđen u dvorištu kaznenog zavoda u Gospiću.

Pretpostavlja se da je episkop Sava ubijen na Velebitu jer je, kako navodi episkop Atanasije, prema svjedočenju nekih italijanskih novinara, na Velebitu u avgustu 1941. godine ubijeno oko 8.000 Srba.