latinica  ћирилица
01/07/2016 |  21:40 | Autor: Agencije

Kako da djeca zavole povrće?

Stručnjaci savetuju da kao roditelj pomognete detetu da zavoli povrće. Stavite obrok ispred njega, ali nikako ga ne forsirajte da ga pojede. Vodite dijete na pijacu , uključite ga u spremanje hrane ili u zalivanje povrća.
Djeca - Foto: jutarnji.hr
DjecaFoto: jutarnji.hr

Većina djece će se samo namrštiti kada vidi povrće i odgurnuti ga sa stola. To je klasična dečja reakcija, ali poznato je koliko je ono zdravo za rast i razvoj, pa bi unos "zeleniša" morao da se podrazumijeva. Stručnjaci savjetuju da kao roditelj pomognete djetetu da zavoli povrće.

* Stavite obrok ispred njega, ali nikako ga ne forsirajte da ga pojede. Tako ćete ga u startu odbiti. Samo mu lijepo ponudite i objasnite da je povrće zdravo, da će od njega biti jak i snažan kao lik iz crtanog filma kojeg voli.

* Vodite dijete na pijacu ili u prodavnicu da zajedno kupite namirnice, uključite ga u spremanje hrane ili, ako imate bašticu, u zalivanje povrća. Na taj način ćete ga zainteresovati.

* Potrudite se oko jela, tako što ćete ga ukrasiti "smajlijem" od peršuna i šargarepe ili nekom simpatičnom porukom ispisanom od svežeg povrća.

* Uvijek možete da ga "prevarite", pa da mu ponudite pljeskavice ili pitu koja izgleda kao da je od mesa, ali je zapravo sadržaj povrtni.

* Imajte strpljenja i ne odustajte sve dok dijete ne počne da unosi dovoljnu količinu zdravih namirnica.