latinica  ћирилица
01/07/2016 |  17:51 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Potrebna revizija rezulatata popisa u BiH (VIDEO)

Objavljeni rezultati popisa su netačni - moj uslov je da budu revidirani, poručio je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Priča bošnjačkih političara da broj stanovnika po nacionalnoj pripadnosti nije toliko važan - licemjerna je, jer upravo su oni na tome insistirali.
Mladen Ivanić - Foto: RTRS
Mladen IvanićFoto: RTRS

Sporazum o pridruživanju i popis jedan su politički paket. Tek kada se izvrši revizija rezultata popisa biće postignut dogovor u Predsjedništvu BiH, stav je Mladena Ivanića. Objavljeni rezultati popisa su nerelevantni i pretvoreni u političku priču bošnjačkih političkih partija iz Federacije.

"Licemjerno je sada kada kolege iz Sarajeva kažu da nije važan broj po nacionalnoj pripadnosti iako su oni na tome najviše insistirali. Mi imamo pet zakona koji jasno određuju broj vojnika u Oružanim snagama a koji zavisi od rezultata popisa, i nije baš istina da to nema neke ekonomske posljedice", ističe Ivanić.

Iz Sarajeva stiže drugačiji odgovor - rezulati popisa su finalni, u skladu sa zakonom, i kako tvrde, međunarodnim standardima.

"Objavljeni Popis stanovništa u BiH urađen je u skladu s važećim Zakonom o popisu, nadležnostima direktora Agencije za statistiku BiH, izjavama međunarodnog monitoring tima i u skladu s međunarodnim standardima", stav je Predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića.

Šef Delegacije EU Lars Gunar Vigemark upozorava da treba biti oprezan u formulacijama da su rezultati u skladu sa međunarodnim standardima - jer to tek treba utvrditi.

"Međunarodna monitoring misija ocijeniće kvalitet popisa stanovništva nakon detaljne analize. Јoš ne možemo ocijeniti fazu obrade i distribucije podataka. To će biti urađeno tek na jesen”, istakao je Vigemark.

Bez saglasnosti o SSP-u i rezultatima popisa nema ni evropskog puta BiH. Kočnica nije Republika Srspka poručuje, Ivanić. Kaže da je ona učinila mnogo u dogovorima o zakonu i metodologiji, ali da nuđene kompromise nisu prihvatili bošnjački političari, posebno Izetbegović.

Poručuje da neće odustati od namjere da dokaže da je bilo političkog pritiska i zloupotreba tokom popisa -što je Tužilaštvo BoH pokazalo pozivom na razgovor Velimira Јukića. Ipak, tvrdi da je Srpska imala ključ kojim se moglo spriječiti objavljivanje podataka.

"Srpska je imala ključ kojim je mogla spriječiti bilo kakvu upotrebu ovih rezultata. Da li će biti objavljeni rezultati- vlast RS tvrdi da ima mogućnost da ih objavi i ja očekujem da oni to i učine", kaže Ivanić.

Da je takav ključ postojao, Zavod za statistiku Srpske bi ga upotrebio 18. maja, kaže direktorka Zavoda Radmila Čičković. Zavod je u aprilu Centralnom izbornom birou poslao program Srpske i tražio da Agencija utvrdi program -što nije urađeno.

Objavljivanje netačnih rezultata popisa predstavlja definitivan slom politike takozvanog Saveza za promjene, ocijenio je za Srnu Staša Košarac.

"Većina predstavnika tzv. Saveza za promjene pokazala je nespremnost i nemoć da se suprotstave odlukama i potezima Bakira Izetbegovića, koji su u potpunoj suprotnosti volji srpskog naroda i izrazito su štetni po interese Republike Srpske. Čak i kad se s takvim odlukama ne slažu, predstavnici tzv. Saveza za promjene odbijaju da koriste instrumente koji su im na raspolaganju, kako bi zaštitili interese Republike Srpske”.

Izvorna SDS smatra da je osporavanje objavljenih rezultata od strane tzv. Saveza za promjene pred Ustavnim sudom BiH pucanj u prazno. Od Parlamenta Srpske očekuju zvaničnu odluku, kojom će ovi rezulatati biti proglašeni nevažećim, a od predstavnika Srspke da napuste institucije BiH, sve dok se one ne vrate u Dejtonski okvir.

Potpredsjednik Parlamenta Srpske Nenad Stevandić kaže da ovakvi rezultati služe za raspirivanje međunacionalnih tenzija, da nije postignut konsenzus, da je prekršeno 17 zakona, ali i vitalni princip na kojem počiva BiH.

"Mi ćemo se potruditi da nađemo zakonski način da objavimo popis na svojoj teritoriji, makar ga morali ponovo provoditi", rekao je Stevandić.

"Odluka Narodne skupštine Republike Srpske da se ne prizna popis je potpuno ispravna i srećan sam što su naši političari oko toga ujedinjeni. Na silu se ništa ne može", istakao je predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Momčilo Krajišnik.

U skladu sa zaključcima Narodne skupštine, Vlada Srspke je osnovala radnu grupu koja će pripremiti Zakon na osnovu kojeg će Zavodu za statistiku biti omogućeno da objavi rezultate popisa za Republiku Srpsku.