latinica  ћирилица
01/07/2016 |  17:45 | Autor: Anadolija

Dačić: Bošnjački političari u BiH namjerno drže ratno-huškačku retoriku

Hrvatska, BiH i Srbija su centralni trougao u ovom trenutku balkanske politike, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić i dodao da misli da u tom trouglu niko četvrti nije potreban.
Ivica Dačić - Foto: blic.rs
Ivica DačićFoto: blic.rs

Dačić je rekao da bi lideri tri zemlje otvorena pitanja rješavala najbolje sami bez bilo čijeg mješanja sa strane.

"Srbija želi političku stabilnost u regionu, razgovore i dijalog, te da gleda u budućnost, pri tome neće menjati svoju politiku i retoriku i neće dozvoliti da je bilo ko ponižava", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje o aktuelnoj polemici između političara u BiH i Srbiji o pitanju obilježavanja godišnjice zločina u Srebrenici.

Dačić je istakao da je Vlada Srbije uložila mnogo u političku stabilnot u regionu.

“Pokrenuli smo i dijalog sa Prištinom, Vučić je bio u Srebrenici, tamo je zamalo izbegao ubistvo, a do dana današnjeg niko nije saopštio ni ko ga je napao, niti ko je to organizovao“, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Podsjetio je i da je svijet pozdravio odluku Vučića da prošle godine prisustvuje obilježavanju godišnjice u Srebrenici, te dodao da je Srbija donirala Srebrenici određena sredstva, “ne da bi, kako oni kažu, kupila neku njihovu naklonost, nego da bi pomogla razvoj tog kraja“.

“Ceo svet je pozdravio takve korake, a načelnik opštine Srebrenica, očigledno u dogovoru sa Bakirom Izetbegovićem i delom bošnjačkih političara, namerno drži ratno-huškačku retoriku, koja ne da da se vodi politika pomirenja, nego nas stalno vraća u konflikte iz prošlosti. Mi smo otvoreni za razgovore, ali Srbiju niko ponižavati neće“, poručio je Dačić.

Podsjećamo, prije par dana načelnik Srebrenice Ćamil Duraković izjavio je da politički vrh Srbije nije dobrodošao 11. jula na komemoraciju u Potočarima, jer, kako je objasnio, neki pojedinci i institucije u Srbiji ne priznaju geneocid Srebrenici.