latinica  ћирилица
01/07/2016 |  16:56 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

BiH logistička baza za terorističke akte islamista u Evropi (VIDEO)

BiH je logistička baza za terorističke akte islamskih ratnika u Evropi, upozoreno je sa Međunarodnog naučnog skupa o bezbjednosti u Banjaluci.
Opasnost od paradžemata - Foto: RTRS
Opasnost od paradžemataFoto: RTRS

Ogromne zalihe oružja iz rata i novac iz islamskih zemalja, BiH pretvaraju u regrutni centar, dok sa druge strane, neadekvatan bezbjednosni sistem i nedostatak političke volje, borbu protiv terorizma dodatno otežavaju, ocijenjeno je na skupu.

Paradžemati, izlovane zajednice poput Ošvi, Maoče i Bočinje, nespremnost bošnjačkog političkog vrha da se suoči sa problemom, te ignorantski stav međunarodnih predstavnika, uzroci su jačanja radikalnih islamskih elemenata u BiH, koji su prijetnja cijelom regionu.

"Pored toga, imamo preko 30 kampova za obuku gdje se koriste replike pravog naoružanja, koje su nazvali trening-centrima, a u suštini vrše obučavanje do savršenstva za izvršavanje terorističkih akata", rakao je dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Dragomir Keserović.

U BiH se sa sirijskog ratišta vratilo 47 muškaraca i osam žena, koji predstavljaju posebnu opasnost, kaže stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić.

"Zabrinjava činjenica da je njih nekoliko sklopilo nagodbe sa Tužilaštvom koja podrazumijeva priznanje krivice, godinu dana zatvora, a što se može platiti i novcem, što oni i čine. Čak su oslobođeni sudskih taksi. Niko građanima nije pružio čvrste garancije da su povratnici u bezbjednosnom smislu bezopasni", rekao je Ćeranić.

Ćeranić posebno potencira problem paradžemata koje naziva regrutnim centrima, kojima se, kako kaže, nažalost jedino bavi komunalna policija.

Nijedna zemlja ne može biti potpuno bezbjedna, kada je riječ o terorizmu, a pogotovo BiH koja ima komlikovanu i nedovršenu bezbjednosnu strukturu, kaže bivši ministar unutrašnjih poslova Srpske Radislav Јovičić.

"BiH ima 22 bezbjednosne agencije koje ni po kom osnovu nemaju skoro nikakvu koordinaciju. To govori moje praktično iskustvo i ovo sada teoretsko, gdje izučavam i mnoge zakone i mnoge propise i mnogu literaturu i vidimd a tu ne postoji neka čvrsta koordinacija", napominje Јovičić.

Borbe protiv terorizma, uprkos strategijama i na entitetskom i na nivou BiH, ostaće tek na deklarativnom nivou, bez previše rezultata, sve dok vjerske i političke vođe Bošnjaka ne shvate dimenzije problema.