latinica  ћирилица
01/07/2016 |  16:54 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Poražavajuće: Srba u Federaciji je samo 2,55 odsto (VIDEO)

Poražavajuće: Srba u Federaciji je samo 2,55 odsto. Manje ih je popisano nego onih koji se izjašnjavaju kao ostali. To su potvrdili i podaci, koje je danas objavio federalni Zavod za statistiku, a koje Srpska ne priznaje.
Federalni zavod za statistiku - pres - Foto: RTRS
Federalni zavod za statistiku - presFoto: RTRS

U Federaciji BiH živi značajno manje Srba nego što je to u četvrtak saopštila Agencija za statistiku, pa je greška ispravljena danas tokom prezentacije rezultata popisa za Federaciju.

Od prijeratnih gotovo 600.000 na teritoriji sadašnje Federacije, tek je 56.550 Srba. Procentualno više je Ostalih, onih koji su se izjašnjavali npr. kao sarajlije, željovci i slično. U federalnom Zavodu nemaju objašnjenja gdje je nestalo prijeratnih pola miliona Srba.

"Najveći broj osoba koji se u Federaciji izjasnio je u Tuzlanskom kantonu, Hrvati u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a Srbi u Kantonu Sarajevu", izjavila je Galiba Karačić iz Federalnog zavoda za statistiku.

Iako je u Kantonu Sarajevo, koji obuhvata devet sarajevskih opština evidentirano 13.300 Srba, to nije ni deseti dio prijeratnih stanovnika Sarajeva, srpske nacionalnosti kojih je bilo skoro 150.000. U Zenici i Zavidovićima još dramatičniji podaci o nestajanju Srba. Ima opština u Federaciji gdje se Srbi mogu izbrojati na prste jedne ruke.

"Kako je moguće da Srba ima samo dva do tri odsto u FBiH u entitetu u kojem teku med i mlijeko i u kojem su ljudska prava do te mjere ispunjena da je glupo ne biti u takvom entitetu. Šta je to sa Srbima da neće da idu u FBiH u kojoj je sve skladno",- upitao je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Srpski političari iz Federacije ističu da Srba ima znatno više, blizu 10 % od ukupnog broja, ali da su popisivači namjerno preskakali ruralna područja, gdje je bio najveći povratak Srba u taj entitet.

"Za mene je neprihvatljivo da Srba u Federaciji nema više od 2,5 %. Tražiću u klubu Srba da se ti rezultati odgode ili ponovi popis da se vidi zašto nisu popisani svi stanovnici", rekao je Mladen Lonić, delegat u Klubu Srba u federalnom Parlamentu.

Podaci o vjeroispovjesti lako mogu dovesti u zabludu mnoge da pravoslavna vjera nema svoje korijene u Federaciji. Naprotiv, srpski manastiri i crkve svjedoče o viševjekovnoj pravoslavnoj tradiciji na ovim prostorima. I jezik srpski, prema ovim podacima je pred izumiranjem.

Prema podacima popisa za FBiH struktura stanovništva koja se izjasnila da im je maternji jezik bosanski je 74,64 %  hrvatski 21.57, i srpski 1,98 %.

Mada su predstavnici federalnog statističkog zavoda tvrdili da su rezultati popisa konačni, izvjesno je da će tek biti utvrđivano jesu li rađeni prema međunarodnim standardima.