latinica  ћирилица
01/07/2016 |  13:43 | Autor: SRNA

"Ambasador Holandije iznosio zajednički stav EU"

Apeli ambasadora Holandije u BiH Јurijana Kraka da se ne izgubi zamah u procesu reformi i da se bez odlaganja ispunjavaju uslovi EU, odražavaju zajednički stav Unije, saopšteno je danas iz holandske Ambasade u BiH.

Izražavajući žaljenje zbog nezadovoljstva koje je prouzrokovano njegovim nedavnim izjavama, Krak naglašava da je u odgovorima na pitanja javnosti, medija i kolega o procedurama pristupnog procesa EU uvijek nastojao da bude jasan i da iznosi činjenice, s namjerom da izbjegne nesporazume i nerealna očekivanja.

"Izjava ambasadora Kraka o mogućim protestima poljoprivrednika iznesena je potpuno bez maliciozne ili zle namjere, a u kontekstu poređenja različitih oblika građanske akcije u Evropi", navodi se u saopštenju.

Iz holandske Ambasade navode da je ambasador svoj stav obrazložio u pismu članovima Predsjedništva BiH i da će se uzdržati od daljih komentara na ovu temu.

Predsjedništvo BiH ocijenilo je juče nediplomatskom, nedoličnom, tendencioznom i zlonamjernom izjavu ambasadora Kraka da je "šokiran nivoom neznanja u BiH o procedurama i fazama u procesu integracija u EU".

Iz Predsjedništva navode da je Krak na okruglom stolu u Sarajevu, održanom prije dva dana povodom predaje predsjedavanja Sajetom EU između Holandije i Slovačke, iskoristio zvaničnu priliku da izrazi svoje lično, krajnje subjektivno mišljenje.

"Krak je i ranije iznosio subjektivne stavove u službenim prilikama, poput predstavljanja izvještaja analitičke organizacije SOS 9. juna kada je izražavao otvoreno čuđenje što `ulice Sarajeva i Banjaluke nisu blokirane traktorima`, podstrekavajući proteste protiv legalnih i legitimnih struktura vlasti u BiH", navodi se u saopštenju.

Iz Predsjedništva BiH ističu da ne spore pravo da Krak kao privatno lice ima stavove kakve želi, ali da ovakvi incidenti nepotrebno bacaju sjenu na iskreno prijateljske odnose dvije zemlje.

Ambasador Holandije u BiH izjavio je prije dva dana da nijedna od 28 zemalja članica EU ne misli da je pravo vrijeme za razmatranje aplikacije BiH za članstvo u EU, te da je šokiran nivoom neznanja u BiH o procedurama i fazama u procesu integracija u EU.