latinica  ћирилица
30/06/2016 |  17:04 | Autor: Blic

Masti, a ne šećer, hrane ćelije raka mozga

Godinama unazad su naučnici živjeli u uvjerenju da je šećer materija koja hrani ćelije raka opasnog oblika tumora na mozgu, ali nova otkrića opovrgavaju tu činjenicu i smatraju da su masti glavni izvor enegije ćelija raka.


Kako piše Indepenent, nedavno je otkriveno da su bili na pogrešnom tragu i da su ćelijama raka za rast potrebne masti, a ne šećer.

Gliomi, kao što su astrocitoma i ependimoma spadaju među najteže oblike raka za liječenje, a smrtnost je ogromna, čak 60 odsto bolesnika izgubi bitku s bolešću u periodu od godinu dana.

Otkriće je dovelo do potpuno novog pristupa u liječenju ove bolesti što bi moglo da doprinese i stvaranju lijekova koji bi značajno mogli da produže živote pacijenata.

Doktorka Elizabet Stol, predvodnica istraživanja, izjavila je da većina ćelija u mozgu koristi šećer kao izvor energije i da se zbog toga smatralo da ćelije raka mozga funkcionišu na isti način.

Eksperimenti vršeni na miševima sa tumorima na mozgu koji su tretirani lekom etomoksir, kreiranog da spriječi ćelije da apsorbuju masti, dokazali su da se rast raka usporio.

- Šezdeset godina smo vjerovali da je izvor energije svih tumora šećer, ali ispostavilo se, bar što se tumora na mozgu tiče, da smo pogriješili. Moguće je da različite vrste tumora koriste različite izvore energije na isti način kao što to rade različiti dijelovi tijela - kaže doktorka Stol za Indipendent.