latinica  ћирилица
28/06/2016 |  17:00 ⇒ 17:02 | Autor: Vijesti

Evo zašto bi češće trebalo jesti ribizle

Crvena ribizla pripada porodici kamenika i blizak je srodnik ogrozda. To je popularna kiselkasta crvena bobica u našim krajevima, koja se najčešće koristi za pravljenje pekmeza ili sokova, a dobrodošla je i kao salata u mnogim kuhinjama Evrope.
Crvena ribizla (foto: www.herbalia.org) -
Crvena ribizla (foto: www.herbalia.org)

U istoriji je zabilježeno da su još u 11. vijeku crvenu ribizlu koristili kao dragocjeni ukras samostanskih dvorišta i gradskih vrtova i kao cijenjenu namirnicu od koje su se pripremala jela i prirodni lijekovi.

I danas je poznata po svojim prehrambenim i ljekovitim svojstvima koja nikako nemojte zanemariti ako imate priliku da uživate u ovom ukusnom sezonskom voću.

Sastav i ljekovitost ribizle

Crvena ribizla sadrži protide, jabučnu, citričnu i tartaričnu kiselinu i gama-linolensku kiselinu. Bogata je kalcijumom i fosforom. Obiluje vitaminima B grupe (B1, B2, B3 i B6), C, A i K. Crvena ribizla je odličan izvor antioksidansa i minerala koji poboljšavaju kvalitet kože i kose.

Pomaže u detoksikaciji tijela kao i eliminaciji slobodnih radikala i tako povećava otpornost organizma na bolesti.

Sadrži vitamin C, kao i gvožđe koje pomaže njegovo bolje iskorišćavanje pa je izvrstan izbor za sve koji se bore s anemijom. Vitamin C ima i antihistaminska svojstva koja smanjuju djelovanje alergena, štiti od bakterija i virusa ie olakšava tegobe astme.

Štiti krvne sudove i kosti

Ribizla sadrži kalijum koji je važan za zdravlje srca i kvalitetan rad cijelog organizma. Djeluje preventivno na hipertenziju, snižava krvni pritisak i pomaže u smanjenu rizika od moždanog udara. Ima znatnu količinu vitamina K, koji pomaže kod zdravog grušanja krvi. Ovaj vitamin zadužen je i za održavanje zdravih kostiju jer reguliše ugradnju kalcijuma u kosti te je stoga preporučljiv kod osteoporoze.

Diuretik i tonik za probavu

Bilo da se jedu svježe bobice ili u obliku soka i želea, ribizla ima odlično laksativno djelovanje. Ako je jedete samo par dana zaredom, osetićete kako problem zatvora nestaje. S obzirom na sadržaj vlakana, redovna konzumacija podstiče rad crijeva i želuca i na prirodan način ubrzava probavu. Blago djelovanje čini ribizle pogodnim i za osobe koje boluju od sindroma iritabilnog crijeva. Koristi se kao tonik za apetit i ako se pojede prije obroka, pomaže boljoj probavi. Crvena ribizla poznati je diuretik jer podstiče eliminaciju mokraćne kiseline, što je korisno za obolele od gihta ili reumatskih bolesti.

Koji su dijelovi ribizle korisni za zdravlje?

Sjemenke unutar plodova ribizle sadrže gama-linolensku kiselinu koja povoljno djeluje na snižavanje povišenog krvnog pritiska, bolova i upala, ublažava alergijske reakcije i probleme s kožom. Sjemenke je dobro koristiti za ublažavanje PMS-a, alergija, napetosti i stresa, kao i psorijaze i ekcema.

Iskorišćene u obliku gela, pokazuju i snažno protivupalno djelovanje, naročito kod tegoba reumatoidnog artritisa i osteoartritisa. Lišće ribizle se koristi u obliku čaja za liječenje tegoba jetre. Korjen je djelotvoran kod problema s mokraćnim putevima i izvrsno je sredstvo za izbacivanje viška bjelančevina iz urina.

Izgnječene bobice u spoljašnjoj primjeni koriste se za obloge kod povreda, posjekotina i opekotina.

Zdravstvene dobrobiti crvene ribizle:

- snažniji imunitet

- manji rizik od raka crijeva

- prevencija srčanih bolesti

- niži krvni pritisak

- zdravije kosti

- kvalitetnija probava

- čista koža