latinica  ћирилица
26/06/2016 |  08:39 | Autor: Agencije

Prirodna sredstva koja brzo i lako smanjuju znojenje

Znojenje je prirodni pokušaj tijela da spusti njegovu temperaturu. I dok fizički napor kao i boravak u toplom prostoru uzrokuju pojačano znojenje situacije poput stresa i napetosti takođe mogu izazvati reakciju.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Prirodn borci protiv znojenja:

Јabukovo sirće

Јabukovo sirće djeluje kao prirodni dezodorans jer uništava bakterije. Dovoljno je da jednom dnevno njime prebrišete pazuh.

Suvu maramicu natopite mješavinom jabukovog sirćeta i vode (2:1) i obrišite površine tijela na kojima se učestalo i jako znojite. To uradite svako veče prije spavanja.

Soda bikarbona

Dodajte prstohvat sode bikarbone u malo vode ili na vlažne prste i nanesite ispod pazuha. Istrlajte kožu, ostavite da se osuši i suvom papirnatom maramicom uklonite ostatak praha.

Crni čaj

Tanin kojim je bogat ovaj čaj sadrži kiselinu koja djeluje kao prirodni antiperespirant i time utiče na žljezde i smanjuje pretjerano znojenje. Zakuvajte pola šoljice vode i u nju umočite crni čaj.

Vrećice izvadite nakon minut pa ih odložite na tanjirić da se rashlade. Stavite vrećice ispod pazuha ili na područje na tijelu gdje je znojenje pojačano, ostavite da djeluje 5 minuta pa ih sklonite.

Limun

Limun se od pamtivijeka koristi za kontrolisanje tjelesnih mirisa i protiv pojačanog znojenja. Citrusna kiselina ubija bakterije i djeluje kao prirodni dezodorans, ali nakon tretiranja kože limunom trebalo bi da izbjegavate odlazak na sunce.

Limun isjecite na pola i polovinom istrljajte pazuhe. Ostavite da djeluje 15 do 30 minuta pa isperite kožu hladnijom vodom.