latinica  ћирилица
25/06/2016 |  17:54 | Autor: RTS

U Italiji je moguće hodati po vodi (VIDEO)

Bugarski umjetnik Hristo pozvao je posjetioce italijanskog jezera Izeo da "prohodaju po vodi" ogromnom plutajućom platformom koju je nazvao "The Floating Piers".
Neobična platforma je u prvih pet dana privukla 270.000 posetilaca - Foto: Screenshot/YouTube
Neobična platforma je u prvih pet dana privukla 270.000 posetilacaFoto: Screenshot/YouTube

Niko nije očekivao da će ovim svojevrsnim mostom od tri kilometra koji predstavlja ogromnu umjetničku instalaciju, već prvog dana proći desetine hiljada posetilaca, tako da su vlasti bile primorane da ga zatvore tokom noći, za dobrobit svih.

Naime, šetalište napravljeno od 200.000 plutajućih kocki prekriveno narandžastim platnom, za kratko vrijeme postalo je prava atrakcija, a već u prvih pet dana privuklo je 270.000 posjetilaca.

Most koji polazi iz grada Sulzana, 100 km istočno od Milana, zatvara se u periodu između ponoći i šest sati ujutro, a biće razmontiran 3. jula.

Veliki broj posjeta predstavlja i ogroman izazov lokalnim vlastima da prostor jezera Izeo održe čistim, rekao je guverner Breše Valerio Valente.

Umjetnik Hristo poznat je po velikim radovima, uključujući onaj iz 1995. godine kada je zgradu Rajhstaga u Berlinu umotao u platno.