latinica  ћирилица
21/06/2016 |  18:37 ⇒ 19:02 | Autor: Agencije

Od Londona do Njujorka za samo 3 sata? (VIDEO)

Ukoliko zamisao dizajnera Oskara Vinjalsa bude bila sprovedena u djelo, putnicima će na raspolaganju stajati novi tip supersonične letjelice čija maksimalna brzina iznosi 3 maha.
Od Londona do Njujorka za samo 3 sata? - Foto: Screenshot/YouTube
Od Londona do Njujorka za samo 3 sata?Foto: Screenshot/YouTube

Letjelica Fleš Falkon mogla bi upola da skrati trenutno trajanje prekookeanskih letova.

Ekološki avion, koji pokreće nuklearna fuzija, mogao bi da primi 250 putnika, koji bi putovali triput brže od zvuka. Zahvaljujući tome, od Londona do Njujorka avion bi stizao za dva i po sata.

Gornji dio aviona namijenjen je biznis klasi, dok bi ostali putnici mogli da se raskomote u prostranoj donjoj putničkoj kabini.

Motori bi bili načinjeni od otpornih i izuzetno laganih materijala i zatvoreni u "neuništivi" zadnji odjeljak aviona. Radi bolje aerodinamičnosti, krila bi mogla da mijenjaju ugao, a kokpit bi bio opremljen "pametnim" holografskim prozorima koji bi pilotima prikazivali različite podatke i obavještenja.

- Vjerujem da će se supersonične letjelice vratiti u bliskoj budućnosti, sa prednostima koje nosi najnovija tehnologija 21. vijeka. Za 15 godina ovi projekti mogli bi da postanu realnost - rekao je Vinjals.

Prošlo je 13 godina otkako je Konkord, prva i posljednja supersonična letjelica, povučen iz upotrebe zbog prevelikih finansijskih troškova.

Fleš Falkon bio bi dugačak 102 metra, što je 40 metara više u odnosu na Konkord (62 metra), a prostor za prtljag bio bi dvostruko veći nego kod njegovog prethodnika.