latinica  ћирилица
15/06/2016 |  08:28 | Autor: novosti.rs

Mišići gube masu poslije 30. godine

Rigorozne dijete, pothranjenost i fizička neaktivnost narušavaju stabilnost i pravilno držanje tijela. Vremenom se javljaju teškoće pri pokretu, naročito problemi sa koljenima.
Vježbanje - Foto: Facebook
VježbanjeFoto: Facebook

Žene koje drže rigorozne dijete i zbog vitke linije su na granici pothranjenosti, u većem su riziku da nakon 30. godine sa kilogramima izgube i mišićnu masu. Fizička neaktivnost dodatno ubrzava ovaj proces, ali i starenje, razne povrijede... Pored propadanja mišića koji su vidljivi, ali mogu da se jačaju različitim sportskim aktivnostima, javljaju se i poremećaji posture, odnosno poremećaji stava i držanja tijela.

Među prvim stradaju mišići oko koljena, a kod žena koje su imale jedan ili više porođaja dolazi do slabljenja mišića karličnog dna i dubokih abdominalnih mišića koji su ujedno odgovorni i za stabilnost donjeg dijela leđa.

"Vremenom slabost ovih mišića dovodi do narušene kontrole karlice, narušene posture sa izrazito naglašenom krivinom u donjem dijelu leđa", kaže doktor Svjetlana Aničić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije Vojnomedicinske akademije (Srbija).

- Takođe, posturu u donjem dijelu leđa može da naruši i nošenje visokih potpetica.

Nepravilno držanje tijela i slabljenje mišića može da počne još u školskom uzrastu kao posljedica nošenja teških đačkih torbi, nepravilnog sjedenja u školskim klupama, korišćenja mobilnih telefona i sjedenja za kompjuterom.

"Proces slabljenja mišića stabilizatora koji su odgovorni za očuvanje pravilnog držanja tijela i stabilnosti određenih segmenata tokom života napreduje, jer loše navike držanja tijela koje se usvoje u školskom uzrastu obično se održavaju i kroz različite profesionalne aktivnosti", ističe dr Aničić.

- Recimo, rad stomatologa održava posturu isturenog držanja glave, kao i rad za kompjuterom, a među profesijama koje su podložne mišićnim disbalansima su i frizer, vozač...

Mišićni disbalans kod osoba koje imaju narušenu posturu tijela, vremenom dovodi i do narušenog kvaliteta pokreta u određenom segmentu. To je primjer diskus hernije, kod koje u kičmenom stubu na nivou dva pršljena i diska vremenom dolazi i do morfoloških promjena i oštećenja datog segmenta.

Problem narušene posture i mišićnog disbalansa mogu da imaju i muškarci, najčešće koji obavljaju profesije kao što su vozači, frizeri, stomatolozi, hirurzi. Ipak, problem posture donjeg dijela leđa je zastupljeniji kod žena.

"Preventiva podrazumijeva adekvatnu fizičku aktivnost, kao što su vježbe korekcije narušenog držanja tijela", naglašava dr Aničić. One su individualno prilagođenje svakom pojedincu nakon analize posture.