latinica  ћирилица
14/06/2016 |  08:40 ⇒ 08:45 | Autor: Agencije

"Afrička Venecija" - selo u Beninu (FOTO)

Selo Ganvi u afričkoj Republici Benin koje ima 20.000 stanovnika je najveće selo na ovom kontinentu.
Afrička Venecija - Foto: AFP
Afrička VenecijaFoto: AFP

Ovo neobično mjesto je prava atrakcija za turiste, jer je sagrađeno na jezeru Nokoue, sat vremena od Kotonua, najvećeg grada Republike Benin.

Sve kuće, trgovine i restorani u selu su izgrađeni na drvenim stupovima, nekoliko metara iznad vode. Ganvi ima plutajuću pijacu, ali i jedan kompletan komad zemlje na kojem je izgrađena škola. Većina mještana bavi se ribarstvom i turizmom, a  neki uzgajaju i nekoliko pripitomljenih životinja koje žive na malenim parcelama trave što izviru iz vode.

Selo u Africi kao Venecija (FOTO:AFP)

U selu već generacijama žive pripadnici etničke grupe Tofinu u jednostavnim kućama od bambusa, koje su podignute na samo nekoliko stubova zabodenih u dno jezera. Zbog ovakvog načina života, seljane Ganvie nazivaju Vodeni narod Benina, a njihovo selo Afrička Venecija na štulama.

Vjeruje se da je selo prvi put naseljeno u šesnaestom ili sedamnaestom vijeku, a sagradili su ga ljudi iz plemena Tofinu kako bi se spasili od suparnika iz plemena Fon. U to vrijeme, pripadnici moćnog zapadnoafričkog plemena Fon su prodavali robove iz drugih plemena Portugalu. Tofinu su saznali da pripadnici plemena Fon iz religijskih razloga ne smiju ući u vodu, niti napadati ljude koji žive na njoj, pa su tako odlučili da svoje naselje podignu na sredini jezera.