latinica  ћирилица
10/06/2016 |  21:44 | Autor: Agencije

Fizičar snimio rađanje munje (VIDEO)

Јedan fizičar s Floride napravio je fascinantan video-snimak koji prikazuje "put munja".
Munja - Foto: Screenshot/YouTube
MunjaFoto: Screenshot/YouTube

Ningju Liu s Tehnološkog instituta u Floridi objavio je 20. maja tajmlaps video-snimak na kojem je prikazana oluja u 7.000 kadrova po sekundi. Riječ je o dovoljno maloj brzini za opažanje munje "u njenom punom sjaju".

Šta se zapravo vidi na priloženom snimku?

Munja na neki način predstavlja agresivnu rijeku elektrona čiji se izvor nalazi u oblacima. Konsenzus naučnika o nastanku munja zasniva se na činjenici da turbulentni uslovi prilikom oluja "guraju" pozitivne elektrone ka višim dijelovima oblaka, dok negativne "guraju" ka dnu. Ova pojava razvija pretpostavku za stvaranje električnog polja.

Kada se stvore savršeni uslovi, mali negativni naboj, nazvan "odlomak", stvara se u oblaku i predstavlja prvi korak ka stvaranju kompletne munje. Ipak, taj bljesak je nedovoljno snažan da bi mogao da se vidi.

Iz odlomka se uskoro razvija niz naboja ili "odlomaka" koji ubrzano polaze ka tlu. Јedan odlomak dugačak je oko 50 metara i ne traje duže od 0,000001 sekunde.

U isto vrijeme s tla se proteže pozitivni naboj, visok i do nekoliko metara. U trenutku susreta dva naboja slijedi pražnjenje koje prepoznajemo kao munju, a koje zatim čujemo kao grom.

Munje mogu da nastanu među samim oblacima, između oblaka i vazduha, kao i na putanji s tla prema nebu.